Magazin

Pizza garnirana 23-karatnim zlatnim listićima i 125 grama kraljevskog kavijara košta čak 1.000 maraka

"Mamma Rich", iza ovog zvučnog imena nije bogata majka, već najskuplja pizza u Austriji.

FOTO: VIVA LA MAMMA
FOTO: VIVA LA MAMMA

Skupo u pravom smislu te riječi, jer popularno italijansko jelo u restoranu “Viva la Mamma” u srcu Beča plaćate 469 eura.

Ali oni nude i nešto više od napuljske pizze : “Tijesto za ‘Mamma Rich’ je obojeno mastilom od sepije, preliveno fior di latteom, odnosno mozzarelom, a zatim ide u rernu”, objašnjava Michael Dvoraček, vlasnik “Viva la Mamma”, za Heute.

Inače, ovdje nećete naći paradajz, ali dobar komad svježe pizze preliven je stracciatella di burratom.

Ali sam vrhunac dolazi samo direktno pred oči gostiju: “Za stolom se pizza završava sa 23-karatnim zlatnim listićima i 125 grama kraljevskog kavijara”.

Ovo posljednje također objašnjava vrtoglavu cijenu: kavijar od jesetra iz Kaspijskog mora smatra se jednom od najboljih i najrjeđih vrsta kavijara na svijetu. Povrh toga je boca Moet šampanjca.

Eksplozija ukusa koja se i vama mora svidjeti, jer kavijar možda nije za svakoga. „Svi koji vole kavijar je zaista vole“, otkriva menadžerka marketinga Elena Vacano.

A ko zaista naručuje pizzu za skoro 500 eura u vremenima inflacije? “Mama Rich je na meniju već oko mjesec i do sada je naručena četiri puta.” Inače, to mora biti najmanje dan prije odlaska u restoran, inače ćete na kraju gledati kroz prste – ili, u ovom slučaju, novčanice.

“Mamma Rich” iz Beča nadmašila je pizzu “Šta košta svijet?” iz salcburške “Pizzerije Pure” koja je sa salsa verdom, lardom, mahunama, romaine srcem i 250 grama Grüll kavijara koštala 450 eura.Međutim, samo kao najskuplja pizza u Austriji, jer najskuplja pizza na svijetu do sada dolazi iz New Yorka: Restoran “Industry Kitchen” na East Riveru služi 24-karatnu pizu na drva sa foie grasom, kavijarom Osietra, tartufima i zlatnim listićima za nešto manje od 2.000 eura.