Svijet

Preuređuje se Hitlerova rodna kuća, postaje policijska stanica

Redizajn kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler ići će prema planu, saopšteno je iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što su u jednom dokumentarcu otkrivene nove tvrdnje o željama pokojnog nacističkog zločinca.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Nakon godina pravnih zavrzlama, vlada je odlučila pretvoriti kuću u sjevernom gradu Braunau, gdje je Hitler rođen 1889., u policijsku stanicu s centrom za obuku o ljudskim pravima. Radovi počinju 2. oktobra.

U pokušaju da zgrada na granici s Njemačkom ne postane neonacističko svetište, vlada je 2016. preuzela kontrolu nad trošnom zgradom. Ekspropriacijom je okončana gorka saga između države i bivšeg vlasnika, piše Guardian.

“Sve će teći prema planu”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova.

Austrijski reditelj Günter Schwaiger, međutim, rekao je da će se “uvijek sumnjati” da su planovi ministarstva za kuću “u skladu sa željama diktatora”. Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca biti objavljen dokumentarac o zgradi.

Kao dokaz Schwaiger je citirao otkriće lokalnog medija koji je u članku od 10. maja 1939. naveo da je Hitlerova želja bila da se njegova rodna kuća pretvori u urede okružnih vlasti.

Pretvaranje kuće u policijsku stanicu predstavljalo bi administrativnu namjenu koju je diktator predvidio, rekao je Schwaiger na novinskoj konferenciji u ponedjeljak, na kojoj je pozvao vladu da ponovo razmotri svoje planove.

Trošak kontroverznog redizajna kuće na uglu od 800 kvadratnih metara procjenjuje se na 20 miliona eura. Završetak radova planiran je do 2025. godine, a policijska stanica trebala bi biti operativna do 2026. godine.

Hitler je na imanju proveo samo kratko vrijeme, ali je ono nastavilo privlačiti simpatizere nacista iz cijelog svijeta.

Njemačka je anektirala Austriju 1938., a iako su mnogi nacisti od Hitlera naniže bili Austrijanci, historičari kažu da je zemlja sporo priznavala svoj dio odgovornosti za holokaust i druge zločine nacista prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Prihvati notifikacije