Magazin

Ove namirnice nikada ne biste trebali zamrzavati

Ubaciti hranu u zamrzivač sjajan je način za produžiti joj trajanje, kao i za smanjiti količinu hrane koju bacamo, no prije nego zamrznete neku namirnicu trebali biste provjeriti smije li se ona uopće stavljati "u led".

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Mada se, teoretski, može zamrznuti gotovo sve, ali na određene vrste hrane zamrzavanje djeluje vrlo negativno.

Prvo, nipošto nemojte zamrzavati već odmrznutu hranu, jer se tokom zamrzavanja voda u namirnicama širi, oštećujući im teksturu, što je zapravo manji problem od zaraze koja vam prijeti zbog takvog postupka. Vjerovali ili ne, neki u led ubacuju čak i konzerve, što je jako loša ideja jer konzerve uslijed zamrzavanja mogu puknuti.

Evo što još nije preporučljivo spremati u zamrzivač.

Pržena i pohovana hrana ne ponaša se dobro pri zamrzavanju jer voda i ulje u njenom sastavu migriraju prema površini, čineći nekad finu hrskavu koricu promočenom. Mada je nekad bilo uobičajeno zamrzavati mlijeko, ako ste finog nepca pa vam smetaju grudice suzdržite se od ovog postupka. Isto vrijedi za vrhnje i jogurt, mada su, jednako kao i mlijeko, i nakon odmrzavanja savršeno prikladni za jelo, piše Slobodna Dalmacija.

Određene vrste voća i povrća posebno su osjetljive na temperature ispod nule, posebno ako imaju velik udio vode poput krastavaca i tikvica, pa će im zamrzavanje i odmrzavanje oštetiti strukturu. U prehrambenom su smislu ipak i dalje sasvim u redu, ako ih nećete koristiti u komadu – stoga od zamrznutih jagoda nećete raditi voćnu salatu, ali će vam biti sasvim dobre za smoothie. Jednako je s paradajzom: zamrzavanje i odmrzavanje učinit će im kašastima, ali ako ćete ih koristiti za kuhanje, a ne kao sastojak za salatu, slobodno ih zamrznite.

Začinsko bilje nije preporučljivo zamrzavati u komadu – umjesto da u led ubacite cijeli stručak peršuna, bosiljka ili tamijana, sitno ih nasjeckajte i u zamrzivač pohranite u malim dozama.

Zamrzavanje majoneze i dresssinga za salatu nije mudar potez zbog sasvim izgledne opasnosti da se razdvoje. Ni zamrzavanje umaka na bazi škroba, poput bechamela, nije dobra ideja: zamrzavanje će oslaviti veze između škroba i umaka, rezultirajući vodenastom teksturom. Zbog škroba su problematični i deserti pudingaste teksture, a isto tako skuhana tjestenina i riža. Želite li sačuvati ostatke tjestenine s raguom, manistru bacite, a umak zamrznite.