Magazin

Ljubitelji slavnog kuhara objavili recept za ‘sarmu‘, javio se čitav Balkan: ‘Pa vi nemate pojma!‘

U Facebook grupi ‘Chef Jamie Oliver lovers‘ koja broji 20,9 hiljada članova pojavila se objava o jelu poput sarme, no čini se da ga stranci kuhaju za naše pojmove potpuno pogrešno.

FOTO: BOSANSKI RECEPTI
FOTO: BOSANSKI RECEPTI

Naime, prema receptu u grupi, koji se zove ‘nadjevene rolice od kupusa‘, autor kaže da se ovo jelo kuha sa slatkim kupusom, prokuhavanjem listova u vodi.

Kuhajte kupus u kipućoj vodi dok se vanjski listovi lako ne otrgnu, stoji u receptu, koji dalje objašnjava kako zamotati rolice. Nadalje piše da se preko zamotanih rolica od kupusa prelije umak od paradajza i zatim peče.

U komentarima su se javili mnogi ljudi s Balkana.

To je sarma”, napisali su neki.

Ako nije kiseli kupus, nije prava sarma, dodaje jedna komentatorica.

FOTO:  FACEBOOK SCREENSHOT /CHEF JAMIE OLIVER
FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT /CHEF JAMIE OLIVER

U Litvi se ovo jelo zove balandėliai. Svaka zemlja ima drugačiji naziv, napisala je jedna članica grupe iz Litve.

To je gołąbki u Poljskoj, piše Ewa iz Poljske.

Ili golubci u Ukrajini. Zapravo je to vrlo često jelo diljem istočne Europe, piše jedna članica grupe iz Ukrajine.

To je sarma, a ne nadjevene rolice od kupusa. Isto kao što je gulaš gulaš, a ne sjeckano meso u saftu!, napisala je jedna članica ove Facebook grupe.

Kupus mora biti kiseli, upozorila je druga komentatorica.

Ljeti nema kiselog kupusa pa se pravi od slatkog, napisao je jedan posjetitelj grupe iz Rumunjske.

Evo bre sarma, napisao je jedan član grupe uz fotografiju gotovog jela.

Modificirali recept jer oni vjerojatno i ne znaju što je kiseli kupus…, još je jedan od komentara.

U komentarima se povela i rasprava o varijacijama sarme, pa se spominju i verzije motanja mesa u lišće vinove loze ili raštike, a to se jelo zove japrak, prenosi Jutarnji.hr.