Magazin

Slavni kuhar: Pojedite ih prije spavanja, bit ćete zdravi i dugovječni

Jacques Pepin, poznati francuski kuhar, autor kuharica i televizijska ličnost, nedavno je u razgovoru sa novinarima otkrio kako prije spavanja ima neobičan ritual.

grožđice u dzinu
FOTO: POLITICAL MAHAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Slavni kuhar, koji je karijeru počeo sa 17 godina u Francuskoj, kuhao za predsjednika te države, a potom otišao u Ameriku, gdje se i proslavio, smatra kako su njegova tajna dugovječnosti grožđice u džinu.

Pročitajte još

– Jedite sedam grožđica namočenih u džinu svake večeri za dobro zdravlje i dug život. Grožđice umočite u omiljeni džin, sve zajedno stavite u staklenu teglu, zatvorite i sačekajte da omekšaju, pa u njima uživajte – poručio je Pepin.

Kako piše portal Food&Wine, “pijane grožđice” često se spominju kao dobar narodni lijek protiv bolova kod artritisa ili kao ključ dugovječnosti.

Kao primjer, Lucia DeClerck je za The New York Times 2021. godine rekla kako je 105 godina poživjela djelomično zahvaljujući ritualu jedenja devet grožđica umočenih u džin prije spavanja. Dodala je i kako ih u alkoholu drži devet dana.

Iako je u pitanju recept nalik brojnim drugima koje nam često dijele stariji u našoj okolini, na portalu Food&Wine našalili su se da, ako tako kaže superuspješan 87-godišnji Jacques Pepin, nema sumnje da je u pitanju dobar savjet.

Prihvati notifikacije