Jet set

LAKO JE IZDRŽALA SVE UDARE TABLOIDA Za ovu 20-godišnju Amerikanku kažu da je budućnost muzike (VIDEO)

Olivia Rodrigo, 20-godišnjakinja je koju nazivaju "budućnošću muzičke industrije".

FOTO: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
FOTO: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Mlada američka muzičarka započela je kao Disney zvijezda pa se na scenu probila megahitom Drivers License, najavnom pjesmom albuma Sour koji je izbacila 2021. godine i nakon kojeg je postala nezaustavljiva.

Ono što je Taylor Swift za milenijalce, to je Olivia Rodrigo za generaciju Z – glas čitave jedne generacije. U augustu je to dokazala objavom albuma Guts koji je izdominirao top listama. U Velikoj Britaniji Guts je bio slušaniji od svih ostalih albuma na Billboardovoj top 10 ljestvici – zajedno.

Album se sastoji od 12 pjesama, među kojima su najveći hitovi, najavni singl Vampire, zatim eksplozivna pjesma Bad Idea Right? te Get Him Back! kojim je Olivia izazvala kaos i na dodjeli MTV VMA nagrada gdje je odradila nastup o kojem se pričalo danima. Mnoge je, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, podsjetila na zlatno doba MTV-a s početaka 2000-ih. I to ne samo nastupom, već i zvukom koji neodoljivo podsjeća na pop-rock kakav se slušao u vrijeme njenog rođenja, prenosi Index.hr.

Upravo zbog toga mnogi je optužuju i za preveliku sličnost s nekim starijim hitovima Miley Cyrus i Taylor Swift, no Olivia se s takvim komentarima nosi u skladu s generacijom čiji je glas – ne obazirući se.

“Dramatične priče s mračne strane mladosti”, opisuje Guardian njen novi album u recenziji. “Ovo je budućnost u sadašnjosti”, dodaju. I zaista, Rodrigo je danas ono što su nekad bile Britney Spears, Avril Lavigne, Miley Cyrus… Ime zbog kojeg su se prije 20 godina vaši roditelji osjećali staro, a danas se tako vjerovatno osjećate vi.

Rodrigo je karijeru počela u Disneyjevim projektima. Prije pet godina dobila je ulogu u Bizaardvarku, a imala je i glavnu ulogu u High School Musical: The Musical: The Series. Na samim počecima njene muzičke karijere veliku pozornost je privukla njena veza s kolegom iz High School Musicala Joshuom Bassettom.

Međutim, Olivia je uspjela nadići tabloidne priče pod čijim su teretom padale mnoge teen zvijezde te u samo godinu dana postala prepoznatljiva isključivo kao muzičarka. “Uspjela je izbjeći sudbinu Demi Lovato i Miley Cyrus koje su godinama nosile teret titule ‘dječje Disney zvijezde'”, piše danas BuzzFeed News.

“Ako Rodrigo već sa 17 godina piše pjesme koje su tako emocionalno snažne kao ova, možemo samo nagađati kamo će odavde otići. Vjerovatno bi mogla postati sljedeće veliko otkriće popa”, pisao je pak 2021. Rolling Stone o Oliviji. I čini se da su dobro procijenili. Olivia danas diktira trendove, kako u glazbi, tako i na društvenim mrežama gdje ju prate milioni fanova.AD

I nije riječ samo o tinejdžerima. S prošlim albumom osvojila je tri Grammyja, nastupala na SNL-u i otpjevala dvije pjesme s Billyjem Joelom u Madison Square Gardenu. Novi album joj skoro pa sigurno donosi i veće uspjehe, među njima je i nedavna naslovnica Rolling Stonea, a najavila je i svjetsku turneju.

Prihvati notifikacije