Retrovizor

Josip Broz Tito je zbog svog hobija ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito bio je strastveni ljubitelj filmova, a većinu ih je pogledao u svojoj kino-dvorani i ljetnom kinu u rezidenciji na Brijunima.

FOTO: JOVANKA I TITO/FOTOGRAFIJA IZ 1960. GODINE
FOTO: JOVANKA I TITO/FOTOGRAFIJA IZ 1960. GODINE

U svojoj privatnoj rezidenciji na Brijunima, Tito je mogao uživati u raznovrsnim filmovima. Velikim dijelom radilo se o filmovima američke, odnosno zapadne produkcije.

Također, na Brijunima je 1955. godine sagrađeno i ljetno kino koje je projektirao arhitekt Vinko Glanz, u kojemu je s visokim predstavnicima imao priliku uživati u različitim filmskim projekcijama.

Tito je tokom vladavine od 1945. do smrti 1980. godine imao pristup raznim filmskim produkcijama i bio je čest gost jugoslavenskih i stranih filmskih festivala.

Na Brijunima se tako nalazi podatak da je od 1949. do 1980. godine pogledao 8.801 film, što bi značilo da je Tito godišnje gledao čak 284 filma, piše Direktno.hr

Prema podacima s Brijuna, koji se nalaze na ploči u blizini ljetnog kina, 1957. godine pogledao je čak 365 filmova zahvaljujući čemu je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Inače, Tito je stekao reputaciju kao domaćin koji je često na Brijunima ugošćavao poznate osobe iz svijeta umjetnosti, politike i zabave.

Među značajnim osobama koje su dijelile trenutke gledanja filmova s Titom na Brijunima nalazili su se Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Orson Welles, Richard Burton, i mnogi drugi.

Prihvati notifikacije