Retrovizor

Filmofon u prošlost / Ghostbusters: Lovimo duhove

Filmofon u novom izdanju o filmu Ghostbusters

FOTO: COLUMBIA PICTURES
FOTO: COLUMBIA PICTURES

Film daleko ispred svog vremena, Ghostbusters još uvijek se drži kao besprijekorna komedija gotovo 40 godina kasnije. Iako se u očima modernih gledatelja može činiti zastarjelim, ne može se poreći da je to besprijekorno sklopljen film i jedna od najboljih komedija ikada snimljenih.

Ostale recenzije:

The Pursuit of Happyness

Children of Men

Natural Born Killers

Gangs of New York

Mad Max: Fury Road

Nakon što su tri profesora izgubila posao na cijenjenom sveučilištu, odlučili su se udružiti kako bi osnovali agenciju paranormalnih istražitelja i eliminatora poznatu kao Ghostbusters (istjerivači duhova).

Dok nailaze na prolaz u drugu dimenziju, nad gradom New Yorkom pušteno je zlo kakvo nije viđeno. Istjerivači duhova moraju upotrijebiti svo svoje smrtonosno visokotehnološko oružje kako bi zauvijek protjerali zlo i spasili grad od mračne propasti.

FOTO: COLUMBIA PICTURES
FOTO: COLUMBIA PICTURES

Komedija u Ghostbusters jednostavno je burna. Šale, izvedbe i hemija među cijelom glumačkom postavom čine je još posebnijom, a komedija se čini mnogo autentičnijom. Vicevi su genijalni i briljantno duhoviti. Iako su nedvojbeno zastarjeli i nekima bi mogli djelovati uvredljivo, film ipak donosi neke od najboljih i najinteligentnijih komedija svih vremena.

Glumačka postava je izuzetna. Murray je naravno besprijekoran u svojoj vjerojatno najboljoj izvedbi svih vremena kao dr. Peter Venkman. Slično tome, Akroyd, Harold Ramis i Rick Moranis također su briljantni, kao dr. Raymond Stantz, dr. Egon Spengler i Louis Tully, koji nasmiju publiku svaki put kad su na ekranu. Weaver možda nije najveći izvor komedije u filmu, ali ipak pruža nevjerojatno ljupku i zabavnu izvedbu Dana Barrett.

Uz pomoć ovih spektakularnih izvedbi, likovi u filmu postaju vrlo uvjerljivi. Iako je tekst prilično generičan, humor i njihova izvedba pomažu im da ih uzdignu i sve ih odmah učine simpatičnima.

Istjerivači duhova donose mnoge nezaboravne i ikonične scenografije koje su i dalje jednako uzbudljive i zapanjujuće sada, 40 godina kasnije. Zbog muzike, efekata i komedije, faktor nostalgije bit će snažan jer će gledatelji nedvojbeno osjetiti osjećaj nostalgije dok ponovno proživljavaju zabavu ili je doživljavaju po prvi put. Iznenađujuće, film ponekad može biti prilično sablasan. Lagani ton filma samo naglašava njegove zlokobnije i mračnije trenutke, čineći ih strašnijima i još sablasnijima.

Na kraju, Ghostbusters možda nisu bezvremenska komedija svih vremena, ali nedvojbeno se još uvijek svrstavaju među najbolje komedije ikada prikazane. Sa svojim briljantnim izvedbama, urnebesnom komedijom, simpatičnim likovima, nezaboravnim scenografijama i jezivim trenucima, to je ništa manje od filma za Noć vještica koji svako mora doživjeti svake godine.

Prihvati notifikacije