Magazin

Istraživanje pokazalo – ovo je najbolje ulje za prženje

Često se pitamo koje je ulje najprikladnije koristiti u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuhanja koji nije pretjerano zdrav, ali je izuzetno ukusan.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Odgovor dolazi direktno iz nauke i ne ostavlja mjesta sumnji: najbolje ulje za prženje, suprotno klišejima, je maslinovo ulje, prenosi Novi list.

U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom tačkom dimljenja (oko 240°) koja je dobra za lagano i za jako prženje.

U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnom časopisu Američkog hemijskog društva, dajući nam konačan odgovor.

Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvalitete i stabilnosti te sastava masnih kiselina rafiniranih maslinovih ulja i ulja od sjemenki tokom ponovljenog prženja u tavi i dubokom prženju” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo kako je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuhanja.

Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tokom prženja, što omogućuje zdraviju pripremu hrane.

Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja posjeduju višestruka fizikalna, hemijska i nutritivna svojstva, reagiraju na različite načine kada se zagrijavaju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih spojeva koji su štetni za ljudsko zdravlje.

Nadalje, novi spojevi dobiveni zagrijavanjem ulja sposobni su drastično smanjiti nutritivne vrijednosti hrane.

Cilj provedenog istraživanja bio je stoga upravo otkriti koje je ulje uspjelo zadržati svoja svojstva gotovo netaknuta čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne uporabe.

Ispitana su četiri različita ulja:

– maslinovo ulje

– kukuruzno ulje

– sojino ulje

– suncokretovo ulje

Sva su zagrijana na vrlo visokim temperaturama (160°-180°) i ponovno korištena desetak puta.

Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visoku kvalitetu i u ovim uslovima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplinu i oksidativno propadanje.

Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.