Magazin

Dalmatinci to ne rade, ali saznajte da li je dobro da pržite na maslinovom ulju

Maslinovo ulje važi za jedno od najzdravijih biljnih ulja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Pored toga što se koristi za njegu i ljepotu, ovo ulje pogodno je i za kulinarske specijalitete.

Međutim, dosad smo slušali da maslinovo ulje ne smijemo da zagrijavamo te da ga isključivo koristimo za prelive i za dodavanje okusa već gotovom jelu. Ali da li je zaista tačno da ne smijemo da ga koristimo prilikom kuhanja ili pečenja?

Da li maslinovo ulje smije da se zagrijeva?

Uprkos uvriježenom mišljenju, ovo ulje zapravo ima visoku tačku dimljenja (od 176 do čak 200 stepeni Celzijusa). Ipak, tačka dimljenja ne označava i to koliko je određeno prehrabreno ulje stabilno pri zagrijevanju.

Naime, istraživanja iz 2018. godine pokazala su da je ekstradjevičanska verzija maslinovog ulja zapravo najstabilnije prehrabeno ulje te da ima bolju degradaciju pri visokim temperaturama od ostalih biljnih ulja.

Po čemu je ovo ulje posebno?

To znači da ekstradjevičansko maslinovo ulje možemo bez problema da koristimo pri kuhanju, pečenju, pa čak i prženju. Zahvaljujući obilju monozasićenih masnih kiselina i polifenola otpornih na toplotu, ulje masline suzbija oksidativni stres izazvan toplotom. Samim tim, usporava i stvaranje nezdravih komponenti, poput slobodnih radikala.

Ali šta zaista izdvaja ovo ulje kao veoma zdravo? Studija iz 2015. godine otkrila je da je kuhanje povrća poput paradajza, patlidžana i bundeve u ekstradjevičanskom maslinovom ulju zapravo povećalo sadržaj antioksidanata u tom povrću.

Zaključak jeste da je maslinovo ulje veoma zdravo i da nijedan vid kuhanja neće uticati na okus, nutritivne vrijednosti niti zdravstvene benefite samog ulja, prenosi B92.