Magazin

Čudotvorna namirnica: Pola kašike ovoga može smanjiti rizik od dobivanja raka

Bilo da popijete pola kašike, sipate ga na sladoled ili čak u kafu, zdravstveni stručnjaci se obično slažu – ne postoji pogrešan način da unesete maslinovo ulje u svoj organizam.

kuhinja PRIBOR KKUHANJE
FOTO: PIXABAY

Istraživanja navode da je tek nešto više od pola supene kašike dovoljno da primijetite promjenu.

Pročitajte još

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima.

Istraživanja sugerišu da će oni koji se odluče na promjenu u prehrani također uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih beneficija.

Jedna od najčešće spominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa.

Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbira više vode.

Istraživanja su također pokazala da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije – sedmog vodećeg uzroka smrti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji .

“Neki antioksidansi u maslinovom ulju mogu proći krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan učinak na mozak”, rekla je dr. Anne-Julie Tessier sa Harvarda.

“Takođe je moguće da maslinovo ulje ima indirektan efekat na zdravlje mozga tako što ima koristi za zdravlje srca i krvnih žila.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske prehrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno koronarne bolesti srca, i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka.

Druga istraživanja su pokazala da unošenje više od pola supene kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti .

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja rano ujutro na prazan želudac.

To omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomoglo probavi, izbacivanju otpada i regulisanju crijevne mirkoflore tokom dana.

Stručnjaci predlažu da se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako bi upili što više nutrijenata.