Magazin

Brojni su benefiti smreke, evo zašto je dobro piti

Smreka (kleka, borovica)je prepoznatljiva po svojim igličastim listovima, te po zelenkastim, odnosno kada sazriju po tamno plavim gotovo crnim bobicama

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Smreka pospješuje izmjenu tvari, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma.

U prvom redu djeluje na urinarni, respiratorni, digestivni i nervni sistem.

Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici prodire smreka. Na primjer u urinarnim putevima u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijom E. coli smreka kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek, a rezultati su brzi i sigurni. Liječenje smrekom ne provodi se kod upale bubrega jer može izazvati krvarenje i pojavu bjelančevina u mokraći.

Baktericidno djelovanje ove biljke dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije, kao nefritis, cistitis, pielitis. U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma. To pridonosi njegovom jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost reakcije organizma na bolesti.

Od grančica smreke priprema se čaj koji izaziva pojačano mokrenje. Plod borovice koristi se uvijek kad treba pojačati izlučivanje tekućine mokrenjem. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih oboljenja, za pročišćavanje krvi, eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume kao i kod upale zglobova i upale mjehura.

Svakako ne treba zaboraviti prijatan i mirisni sok od smreke. Naime, bobice smreke (oko 250 grama) se operu i stave u čistu teglu. Doda se jedan limun isječen na kriške, a možete i nekoliko kriški jabuke i naspe voda, ali ne do vrha jer treba malo prostora za vrenje. Tako se ostavi na deset do 12 dana na toplom mjestu, na prozoru najbolje. Nakon toga ocijedite i sipate u flaše i koristite kada želite. Prije konzumiranja po želji stavite šećera u čašu.