Magazin

NA JEDAN DAN ODUSTANITE OD TRADICIJE Pripremite kupus na jedan sasvikm novi način i iznenadit ćete se...

Zašto je toliko poseban? Prvo, kupus je iznimno praktičan. Cijela glavica obično teži oko kilograma, što znači da se od nje može pripremiti nekoliko različitih jela. A što je najbolje – traje sedmicama u hladnjaku, piše miss gastro.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako u hladnjaku trenutno nemate kupusa, dodajte ga na popis za kupovinu jer ova skromna namirnica mogla bi ti postati omiljeni sastojak za brze i zdrave obroke.

Pročitajte još

Ova skromna, ali moćna namirnica često ostaje u sjeni drugih zelenih favorita poput kelja ili brokule, no zapravo je pravi as u rukavu svake kuhinje. Dugotrajno svjež, povoljan i nevjerovatno svestran, kupus može postati osnova za brze, hranjive i ukusne obroke kroz cijelu sedmicu.

Zašto je toliko poseban? Prvo, kupus je iznimno praktičan. Cijela glavica obično teži oko kilograma, što znači da se od nje može pripremiti nekoliko različitih jela. A što je najbolje – traje sedmicama u hladnjaku, piše miss gastro.

Prerežete li ga, ostatak spremite u vrećicu s papirnatim ručnikom kako bi upio višak vlage. Čak i ako rubovi malo posmeđe, dovoljno ih je lagano obrezati i kupus je opet spreman za upotrebu.

A ako ga kupite u velikoj količini, možete ga čak zamrznuti – blanširani kupus u zamrzivaču može izdržati do devet mjeseci!

SASTOJCI:

maslinovo ulje 2 žlica

kupus 0,50 kom

češnjak u prahu 0,50 žličica

chilli pahuljice 1 prstohvat

sol

svježe mljeveni crni papar

limun 2 kom

PRIPREMA: Pripremite sve sastojke, pećnicu zagrijte na 230 stepeni.Polovicu glavice kupusa narežite na 4 jednaka komada i svaki sa svih strana premažite maslinovim uljem, pospite češnjakom u prahu, chili pahuljicama, solju i paprom.Složite kriške kupusa u pleh u kojem je papir za pečenje.Pecite 15 minuta, potom okrenite kupus i pecite još 15 minuta.Po pečenim kriškama kupusa iscijedi sok od limuna i poslužite. Dobar tek!