Magazin

(RECEPT) Lako i brzo: Amper čorba

Amper čorba čije ime potječe od originalnog naziva koji glasi:"Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper" "Anpren" i mnogi su je probali…

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna… Kako joj originalno ime kaže, riječ je o zapršci, koja predstavlja njenu osnovu, a na koju se dodaje voda, jaja i začini.

Sastojci

Supena kašika putera ili ulja

Supena kašika brašna

2 čajne kašičice mljevene crvene paprike1 l vodemalo biberavrhom puna čajna kašičica solijaje za umutitiPripremaStaviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri… Dobati kašiku brašna i propržiti ga, zatim dodati mljevenu crvenu papriku, vodu, biber, so…Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vrijeme treba miješati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.Kuhati tri do pet minuta.