Magazin

Znate li koji je oblik glavice kupusa najbolji za motanje sarme?

Zima i praznično vrijeme nezamislivi su bez mirisa i okusa sarme.

FOTO: BOSANSKI RECEPTI
FOTO: BOSANSKI RECEPTI

Iako svako domaćinstvo ima svoje tajne recepte, izbor pravog kupusa često je presudan za savršenu sarmu. 

Ali kakav kupus zapravo treba odabrati?

Pročitajte još

Iskusni prodavači na tržnicama slažu se – najbolje su plosnate glavice s tankim listovima. Ovakve glavice ne samo da olakšavaju pripremu nego omogućuju lakše zamotavanje nadjeva, piše N1info.

Uz oblik, važna je i veličina glavice. Prevelike glavice mogu biti nezgodne jer zauzimaju puno prostora, dok premale često ne pružaju dovoljno materijala za zamatanje. Ako kupite veću glavicu, nema razloga za brigu – iskusni kuhari savjetuju da velike listove jednostavno prepolovite prije zamatanja.

Dakle, prilikom kupovine kupusa za sarmu obratite pažnju na oblik i debljinu listova. S plosnatom glavicom i tankim listovima, vaša sarma sigurno će biti savršena i oduševiti sve za stolom!