Iako ova pita nema tačno utvrđeno porijeklo, omiljena je u našoj kuhinji, a priprema se i u susjednim zemljama. Vjeruje se kako je nastala kao domaća verzija slojevitih kolača, koji su tada bili skuplji, dok je bijela pita puno jeftinija verzija.
Pripremala se u skromnim domovima za svečane prilike, a izgledom i okusom parirala je mnogim bogatijim kolačima. Za tijesto se koriste osnovni sastojci poput brašna, šećera, maslaca, jaja i mlijeka, dok se krema priprema od mlijeka, griza ili pudinga, šećera i maslaca.
Pogledajte jednostavan i starinski recept prema kojemu ih uvijek radimo.
Potrebni sastojci
Za kore:
glatko brašno
omekšali maslac
jaje
šećer u prahu
prašak za pecivo
kiselo vrhnje
Za kremu:
mlijeko
glatko brašno
šećer u prahu
vanilin šećer
maslac
rum
Kako se priprema
Zamijesite tijesto pa ga podijelite na tri jednaka dijela. Razvaljajte ga na papiru za pečenje tako da dobijete 3 kore. Ispecite kore. Dok se kore peku, pripremite kremu. Skuhajte sve sastojke, a kad se krema ohladi, dodajte maslac. Ravnomjerno je rasporedite na dvije kore pa poklopite trećom. Pritisnite i stavite u hladnjak kako bi se krema stisnula i kolač povezao.