Magazin

Mnogi jednu vrstu povrća vole jesti sirovu, a zapravo je VRLO OPASNA: 'Sadrže vrlo štetne tvari'

Mnogi od nas vole dodavati sirovo zeleno povrće u frapee i salate, vjerujući da tako unose više hranjivih tvari.

povrće paprike luk krompir tikvica
FOTO: UNSPLASH.
Ilustracija

No, prema riječima prof. dr. Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa, određene vrste zelenog povrća, poput kelja, prokulice, brokule, cvjetače, korabice, blitve i špinata, mogu imati negativan učinak na našu štitnjaču ako se konzumiraju sirove.

Profesorica Dimitrijević Srećković objašnjava da ovo povrće sadrži strumogene tvari koje mogu potaknuti stvaranje čvorova na štitnjači.

Pročitajte još

“Strumogene tvari u sirovom zelenom povrću mogu utjecati na štitnjaču, ali ih je moguće ukloniti termičkom obradom. Kuhanje povrća na pari nekoliko minuta dovoljno je da te tvari nestanu”, naglašava profesorica za Kurir.

Špinat: Kuhanje povećava apsorpciju nutrijenata

Špinat je poznat po bogatstvu nutrijenata poput željeza, magnezija, kalcija i cinka. Međutim, konzumacija sirovog špinata može ograničiti apsorpciju ovih minerala zbog prisutnosti oksalne kiseline koja blokira apsorpciju željeza i kalcija. Zagrijavanjem špinata, ta se kiseline razgrađuju, oslobađajući vezane minerale i čineći ih dostupnijima tijelu. Također, kuhanjem špinata na pari zadržava se visok nivo folata (vitamina B9), koji može smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Blitva: Kuhanje na pari uklanja štetne tvari

Blitva je još jedno povrće koje bi trebalo termički obraditi prije konzumacije.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

“Blitva ima više dostupnih hranjivih tvari kada se kuha na pari, a kratka termička obrada uklanja strumogene tvari”, ističe prof. dr. Dimitrijević Srećković. Blitva kuhana na pari može osigurati tijelu više hranjivih tvari nego sirova, što je čini boljim izborom za one koji brinu o zdravlju štitnjače.

Kelj: Lagano kuhanje deaktivira štetne enzime

Kelj je izuzetno zdrav, ali treba ga lagano kuhati na pari kako bi se deaktivirali enzimi koji mogu ometati apsorpciju joda, ključnog elementa za pravilno funkcioniranje štitnjače i regulaciju metabolizma.

Iako je zeleno povrće izuzetno korisno za zdravlje, važno je znati kako ga pravilno pripremiti kako bismo izbjegli potencijalne negativne učinke na štitnjaču i osigurali maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari.

Preporuka stručnjaka je da se povrće poput kelja, blitve, špinata, brokule, cvjetače i prokulica kuha na pari kako bi se smanjio rizik od štetnog djelovanja strumogenih tvari.