Magazin

Zorić: Zdrava prehrana dostupna svima, samo treba donijeti odluku

Uravnotežena prehrana dostupna je danas svima bez ikakvih opravdanja jer je najskuplja prerađena hrana koja ima već dodanu vrijednost u trgovini - istaknula je autorica knjige "Edukativna kuharica" Marina Zorić u razgovoru za Fenu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Vrećica chia sjemenke, podsjetila je ona, nije skuplja od vrećice čipsa, a može se koristiti dva mjeseca u različitim pudinzima i drugoj hrani, a da ne govorimo o njezinim nutrativnim svojstvima.

Autorica spomenute knjige je u povodu ciklusa susreta roditelja na temu pretilosti, koja će se u organizaciji Udruge “Zvončica” održati u četvrtak, 25. siječnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, zaključila da je za bolju i zdraviju budućnost djece ali i cijele obitelji potrebna samo dobra organizacija vremena i kuhinje.

 – Kroz sedam dana samo jedan dan posvetim malo više hrani u smislu da nasjeckam sve namirnice koje ću koristiti;  luk, meso, peršin te ih zamrznem i tako da olakšam sebi i skratim vrijeme u trenutku pripreme hrane – objašnjava Zorić, inače magistrica procesnog inžinjerstva, posebnog smjera na Fakultetu prehrambene tehnologije.

Pročitajte još

U više od 80 recepta u svojoj knjizi, koja je izrasla iz običnih bilješki, ova majka dvoje mlodobne djece naglasak je stavila na pripremu domaće hrane sa sirovim namirnicima i poznatim sastojcima; meso, orašasti proizvodi, riba, aromatično i začinsko bile i dr.

Prvenstveno smatram da svaka odluka kreće od nas samih, i mi smo ti koji trebamo odlučiti i pobrinuti se o svome zdravlju, a na prvom mjestu svoje djece u koje ulažemo puno energije, kako aktivnosti tako u za njihovo odijevanje, a najvažnije i suštinsku ulogu smo sveli na minimum na način da ne posvećujemo pozornost i vrijeme konzumaciji namirnica  u njezinom normalnom sirovom obliku – kaže Zorić.

Mišljenja je da tu odluku moramo donijeti sami i biti motivirani da bar tri puta tjedno pripremimo obrok u svojoj kući kako bi smanjili različita oboljenja, prvenstveno pretilost, pošast današnjeg vremena.  

Naime i znanstvena istraživanja upravo pokazuju da konzumacijom nepotrebnih tvari u tijelu; aditiva, pojačivača ukusa, mirisa i boja mi opterećujemo našu jetru te na taj način narušavamo prirodni proces metabolizma koji se odvija u našem tijelu i tako dovodimo do različitih poremećaja i oboljenja. 

Kada, kaže Zorić, budemo svjesni da svojim izborima narušavamo zdravlje sebe i svoga djeteta i potencijalno njihovu budućnost, onda ćemo donijeti i odluku za zdravijim načinom života.

– Naime naša djeca mogu biti savršeno zdrava i jesti čokolade, čips, sve do jednog momenta…Odlično, ali šta ćeš za 25 godina kad dijete dobije dijabetes tipa 2 …? – pita Zorić čija su vodilja zdrave prehrane bila upravo njezina djeca.

Knjiga, koja je u online izdanju izišla početkom prosinca prošle godine,  sadrži 21 recept za doručak, 21 za užinu i 21  za desert i 21 za dodatak prehrani.

Riječ je, kako kaže njezina autorica, o namirnicama koje se mogu kupiti kao sirove po prilično povoljnim cijenamam, a od kojih možemo napraviti nutrativno bogate obroke.

U knjizi se mogu naći i edukativni sadržaj o pojmu metabolizma, te što su šećeri, koje namirnice treba tijelo koristiti i što one čine tijelu, do važnosti žvakanja, o poželjnim i nepoželjnim aditivima i njihovoj količini, značaju aromatičnog bilja, unosu proteina, tekućine i termičkoj obradi itd.

– Recepti su brzi i jednostavni, tradicionalni, a mogu se naći uz ostalo recepti za grašak na varivu, lažnu picu, pitu sa špinatom, piletinu na razčite načine, rožoto s plodovima mora, sarmu sa pšenicom, tortilje s mangom i lososom, bolognese s crvenom lećom, te salata s  bundevom, raštikom, špinatom i orasima, chia ćufte itd. – kaže Zorić. 

U svakom jelu, kaže ona, inkorporirani su zdravi izbori namirnica, prilagođeni bržoj pripremi i zdravijoj varijanti od početka, u smislu da napravimo temeljac, ili njoke od ostatka krompira ili zobeno mlijeko, namaze i slično.

Sve to, ističe, zahtjeva malu reorganizaciju životnih navika, kuhinje i naše prioritete.

Recepeti u kuharici su osnova drugih recepata, ali su svi dorađeni prema autoričinim preferencijama što, svaki čini recept čini drugačijim.