Svijet

Zelenski: Stanje na bojištu je puno bolje, zaustavili smo Ruse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na bojištu bolja nego u posljednja tri mjeseca te da ruske snage više ne napreduju nakon što su prošlog mjeseca zauzele istočni grad Avdijivku.

zelenski
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Zelenski je u intervjuu za francusku televiziju BFM rekao da je Ukrajina poboljšala stratešku poziciju usprkos nedostatku oružja, ali je sugerirao da bi se situacija ponovno mogla promijeniti ako ne dobije nove pošiljke.

“Situacija je puno bolja nego što je bila u prethodna tri mjeseca”, rekao je Zelenski. “Imali smo određenih poteškoća zbog nedostatka topničkih granata, zračne blokade, ruskog dalekometnog oružja i velikog intenziteta napada ruskih bespilotnih letjelica. Radili smo na vrlo učinkovit način… protiv ruskog zrakoplovstva. Oporavili smo se na istoku. Napredovanje ruskih snaga je zaustavljeno”, rekao je.

Rusko zauzimanje Avdijivke snagama Kremlja olakšalo je obranu regionalnog centra Donecka koji je udaljen 20 kilometara. Ruske su snage nakon toga zauzele skupinu sela u blizini Avdijivke. No prošlog su tjedna glasnogovornici ukrajinske vojske rekli da ruske snage više ne napreduju i da su ukrajinske snage poboljšale svoj položaj. Ruske su snage sve sravnile sa zemljom tijekom višemjesečnog bombardiranja Avdijivke, rekao je Zelenski. “Više ne možemo govoriti o gradu jer je u Avdijivki sve uništeno.”

Ruske snage, rekao je, bile su nadmoćne u pogledu oružja dugog dometa. Zelenski je rekao da su ukrajinske snage oborile veliki broj ruskih letjelica i da “nastavljaju snažno djelovati u Crnom moru”, gdje su ruski vojni ciljevi opetovani napadani. Kijevske snage izgradile su tri linije utvrda na više od 1000 km teritorija, dodao je, piše Hina.

Zelenski je također rekao kako vjeruje da je ruski raketni napad na Odesu, dok su on i grčki premijer Kiriakos Micotakis prošli tjedan bili u posjetu lučkom gradu, pokazao da je čelnik Kremlja Vladimir Putin izgubio vezu sa stvarnim svijetom. “Je li ciljao mene? To sada nije važno”, rekao je. “Kada izvršite napad krstarećim projektilom nekoliko stotina metara od europskog čelnika, mislim da morate biti stvarno bolesni.”