Svijet

DA LI ON TO PRIJETI? Ruski general upozorio u šta bi mogao eskalirati rat u Ukrajini

Visoki ruski vojni oficir upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati u rat punog obima u Evropi, kazavši kako vjerovatnoća da će se ruske snage uključiti u novi sukob "značajno raste".

FOTO: AA
FOTO: AA
Arhiva

General-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba ruske vojske, dao je komentare u članku za “Vojnu misao”, publikaciju ministarstva odbrane, javila je državna novinska agencija RIA u četvrtak.

Ne može se isključiti mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini – od širenja učesnika u “poredničkim snagama” koje se koriste za vojnu konfrontaciju s Rusijom do rata velikih razmjera u Evropi – citirala je RIA njegovu izjavu.

Glavni izvor vojnih prijetnji našoj državi je antiruska politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji vode novu vrstu hibridnog ratovanja kako bi na svaki mogući način oslabili Rusiju, ograničili njen suverenitet i uništili njen teritorijalni integritet – citira agencija njegove riječi.

Pročitajte još

Vjerovatnoća da će naša država biti namjerno uvučena u nove vojne sukobe značajno se povećava – dodao je.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da Zapad riskira da izazove nuklearni rat ako pošalje vojnike da se bore u Ukrajini.

Putin je svoju odluku da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. proglasio specijalnom vojnom operacijom osmišljenom da osigura bezbjednost Rusije od sve neprijateljskijeg ukrajinskog čelništva koje uživa američku podršku. Kijev tvrdi da se brani od osvajačkog rata u imperijalnom stilu koji je osmišljen da zbriše njegov nacionalni identitet.

Komentari Zarudnivkog dolaze u trenutku kada Zapad pokušava pomoći Ukrajini sa više oružja i sredstava nakon neuspjele kontraofanzive Kijeva prošlog ljeta i kada su ruske snage povratile inicijativu na bojnom polju.

Zarudnicki zagovara niz promjena u načinu na koji Rusija organizira svoju vojsku i sigurnost, dodaje RIA, uključujući stavljanje većeg akcenta na oslanjanje na ono što je nazvao prijateljske zemlje kako bi osigurale bezbjednost Rusije i konsolidaciju kompletnog ruskog društva oko njenih odbrambenih potreba, prenosi Reuters.