Magazin

Zašto biste trebali spavati na desnoj strani?

Način spavanja može uticati na zdravlje vašeg mozga (da ne spominjemo koliko utiče na to kako se vaše tijelo osjeća ujutro).

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Veza između položaja u snu i zdravlja mozga

Stručnjaci često spominju značaj dobre higijene spavanja koja uključuje redovno vrijeme odlaska na spavanje ili buđenja, aromaterapiju prije spavanja, primjenu prirodnih dodataka melatonina koji olakšavaju uspavljivanje i poboljšavaju spavanja, a sve češće ističu jednostavan položaj spavanja koji podržava zdravlje mozga – spavanje na boku.

Spavanje na boku omogućava efikasnije glimfatičko čišćenje tokom noći (ispiranje ili otplavljivanje otpadnih produkata metabolizma moždanog tkiva putem mreže moždanih glimfnih žila; g – od glija ćelija + limfnih). Nadalje, istraživanje je pokazalo da spavanje na desnom boku najbolje podržava ovaj proces čišćenja.

Jedna studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Brain Sciences napominje da je glimfatički transport najefikasniji u desnom bočnom položaju za spavanje, s većim klirensom cerebrospinalne tekućine u odnosu na ležanje na leđima ili stomaku. Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja spavanja moglo pomoći u održavanju normalnog zdravlja mozga tokom starenja i poslužiti kao preventivna mjera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

“Zanimljivo je da je bočni položaj spavanja već najpopularniji kod ljudi i većine životinja — čak i u divljini — i čini se da smo prilagodili položaj spavanja kako bismo najefikasnije očistili naš mozak od metaboličkih otpadnih produkata koji se nakupljaju dok smo budni“, stoji u studiji.

Spavanje na boku, također, pomaže u sprečavanju hrkanja jer otvara nosne prolaze, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Prihvati notifikacije