Magazin

Zašto bi grčki jogurt trebalo da jedemo svakog dana

Grčki jogurt ne samo da je hranljiv već istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje ove namirnice može da ima mnogostruke koristi za zdravlje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Ima gušću teksturu od običnog jogurta i oštriji ukus, a obezbeđuje niz esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin B12, kalcijum i vitamin A, i ima više proteina i manje ugljenih hidrata od klasičnog jogurta.

Ne samo da je grčki jogurt hranljiv, već istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje ove namirnice može da ima koristi za zdravlje na više načina – od toga da nas brzo učini sitim do jačanja kostiju. Grčki jogurt ima mnogo više proteina u poređenju sa običnim jogurtom. U stvari, on obezbeđuje više nego dvostruko veću količinu proteina koja se nalazi u običnom jogurtu.

Pročitajte još

Proteini su neophodni za zdravlje jer su aminokiseline, koje se često nazivaju „građevinskim blokovima“ proteina, potrebne za sintezu hormona i neurotransmitera, imunološku funkciju i mnoge druge vitalne procese. Ishrana sa više proteina je povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući kontrolu težine, poboljšanu gustinu kostiju i bolju regulaciju šećera u krvi.

Grčki jogurt karakteriše visok novi proteina i nizak sadržaj masti i šećera.

Naravno, važno je provjeriti radi li se o punomasnom ili obranom mlijeku, jer o tome izravno zavisi broj kalorija koje sadrži.

Budući da je iz grčkog jogurta uklonjeno više tečnosti nego iz običnog jogurta, okus mu je nešto izraženiji. Zato je odličan kao dodatak slanim jelima. Gurmani njim mogu zamijeniti kiselo vrhnje ili zgusnuti umak umjesto dodavanja brašna.

Uz slatke dodatke lako se može pretvoriti u desert. Ubacite malo meda i voća i dobili ste odličan probiotički slatkiš ili ga koristite kao dodatak smoothiejima kako biste povećali njihovu proteinsku vrijednost.