Magazin

Tri godine je svakog jutra za doručak jela grčki jogurt: Evo kako je to uticalo na njeno zdravlje

Irene Coltrinari, autorica koja piše za Vogue, otkriva svoju dijetu baziranu na grčkom jogurtu, ali i njegove benefite.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Njezin tekst objavljen u Vogueu prenosi Zadovoljna.rs.

“Prvi put kada sam probala grčki jogurt, pomislila sam da uopće nema ukus kao dijetalna hrana. To se dogodilo jednog toplog majskog popodneva, a ja sam ga pomiješala sa jagodama. Bilo je to jedno od prvih ispitivanja „režima prehrane“, i sjećam se da sam pomislila da ta kombinacija i nije tako loša. U toj kremoznosti ponovno sam pronašla teksturu sladoleda, ali mi je kiselina od ove verzije bez masti izazvala mučninu, za razliku od slatkih i kremastih, ali zašećerenih jogurta na koje sam navikla.

Danas sam se navikla to, a čak i nakon završetka dijete, jedem grčki jogurt skoro svakog dana, duže od tri godine. Jer, čak iako se smatra hranom za mršavljenje, grčki jogurt također može biti ukusna užina. Ali, mnogi ljudi ga preziru, dijelom zato što ne znaju za njegove benefite.

Kao rezultat procesa pretvaranja mlijeka u jogurt, grčki jogurt se suočava sa još jednim korakom fermentacije i još jednim korakom filtracije u odnosu na obični jogurt, zbog čega je gušći i kremastiji. Grčki jogurt sa 0% masti, iako najpopularniji zbog niskog nivoa kalorija, ima ukus više kao krem sir nego jogurt.

Benefiti grčkog jogurta se uglavnom povezuju s visokim sadržajem biodostupnih, odnosno gotovih proteina za održavanje čiste tjelesne mase, ali i sa niskim (ako ne i odsutnim) sadržajem šećera i laktoze, zbog čega ga mogu konzumirati i oni koji su dijabetičari i alergični na mliječne proizvode. Probiotici, poznati i kao bakterije mliječne kiseline, u njemu doprinose ravnoteži crijevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, uravnotežuju metabolizam, a također smanjuju napuhivanje.

Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcij, ali i vitamine B rastopljive u vodi i vitamin A (retinol), također aminokiselinu leucin, koja povećava osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem, što čini ovaj jogurt pogodan za mršavljenje, ali i za one koji imaju gust raspored i žele ostati siti što je duže moguće.

Kada se jede ujutro, grčki jogurt osigurava unos proteina od samog početka dana i održava razinu šećera u krvi na niskom nivou. Metabolizam radi drugačije kada započinjete dan grčkim jogurtom, nego kada uz doručak uzmete kavu i kroasan, odnosno hranu bogatu složenim šećerima koju umaraju tijelo i čine to da energija i pažnja padnu kada su vam zaista potrebne.

Grčki jogurt je ključ za izbalansiran doručak pun proteina, jer u njemu možete pronaći kremasti ukus poput onog u cappuccinu, ali izbacujete šećere koji izazivaju porast glikemije. Osobno, kako sam se prestala držati dijeta i nastavila isprobavati nove kombinacije mješajući žitarice, voće, masti poput prirodnog maslaca od orašastih plodova, čak i dodajući poneki kolačić tu i tamo, malo za proždrljivost, malo za dekoraciju, nisam više gladna 1 sat poslije doručka, i konačno sam shvatila što znači kada govorimo o bioraspoloživoj hrani, odnosno lako probavljivoj za tijelo.”

Prihvati notifikacije