Magazin

Za najbolji desert u toplim danima treba vam samo voće, šećer i zamrzivač

Domaći voćni sorbet savršen je ljetni desert. Sorbet se radi od voća, voćnog soka i šećera.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najbolje kod ove jednostavne kombinacije jest što možete koristiti bilo koje voće ili bilo koju kombinaciju voća. Probajte sorbet od jagode i maline, manga, breskve ili od šumskog voća. Sok od limuna možete zamijeniti sokom od limete koji će se sjajno slagati s malinama i mangom ili sokom od naranče koji će dobro pasati s malinama. Probajte maline začiniti s malo mente ili u trešnje dodati čilija.

Recept je uvijek isti, odnosno na 4 šoljice pirea od voća uvijek dolazi 1 šoljica šećera. Imate li svježe voće, najprije ga zamrznite. Voće s košpicama, poput breskve ili marelice, prvo očistite od košpica pa onda zamrznite.

Kako navodi Punkufer, možete malo alkohola, votke ili nekog likera, dodati i u smjesu prije nego je zamrznete – alkohol će spriječiti da se sorbet sasvim stegne pa ćete ga lakše oblikovati u kuglice.

Sastojci za domaći sorbet:

900 g malina (4 šoljice pirea)

1 šoljice šećera

3/4 šoljice vode

 žlica soka od limuna

1/4 čajne kašikice soli

1 kašika votke ili likera po želji

Priprema

U malom loncu na srednje jakoj vatri kuhajte šećer i vodu. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U multipraktiku izmiješajte smrznuto voće i sirup. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte limunov sok i sol i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Ulijte u posudu prikladnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 4 sata. Poslušite u čaši ili zdjelici.