Život

Studija: Evropljani izloženi opasnoj tvari u količini znatno iznad sigurne

Evropljani su još uvijek izloženi prekomjernim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se decenijama koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda, objavila je krajem prošle sedmice Evropska agencija za okoliš.

FOTO: DREAMSTIME
FOTO: DREAMSTIME

Agencija EU saopćila je da su uzorci urina prikupljeni od Europljana u više zemalja otkrili da je izloženost BPA-u i dalje “znatno iznad prihvatljivih razina zdravstvene sigurnosti” i predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi, javlja Hina.

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, višekratnim bocama za vodu i cijevima za pitku vodu. Čak i u malim dozama, kemikalija može oslabiti imunosni sustav, navela je agencija. Ostali zdravstveni problemi koje BPA može uzrokovati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.

Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamjena za BPA izmjereni su u urinu 2756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švicarske.

“Nivo prekoračenja varirala je između 71 posto i 100 posto”, rekla je EEA sa sjedištem u Kopenhagenu za tih 11 zemalja.

“Zahvaljujući revolucionarnom EU istraživačkom projektu ljudskog biomonitoringa, možemo vidjeti da bisfenol A predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo”, izjavila je izvršna direktorica EEA-e Leena Ylä-Mononen.

“Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i poduzeti više radnji na razini EU kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Evropljana”, dodala je.

BPA je već godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu djecu u EU.

U februaru 2018. blok je također uveo stroža ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom.

Prihvati notifikacije