Život

Objavljena zanimljiva mapa: Pogledajte koliko trebate raditi u BiH da biste zaradili milion eura

Zanimljiva mapa podijeljena na stranici Amazin’ Maps pokazuje koliko godina je u svakoj evropskoj zemlji potrebno da bi zaradili milion eura, a taj broj za BiH iznosi 140 godina.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija / Na slici nije prikazan događaj iz teksta

Uz kartu je navedeno da je u obzir uzeta prosječna plata svake zemlje te su zbirom došli do rezultata koliko bi godina trebalo raditi da se stigne do milion eura.

Na mapi su zemlje u kojima je najmanje godina potrebno za ovo postignuće označene tamnoplavom dok su one s najviše predstavljene tamnocrvenom nijansom.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini predstavljena je nijansom narandžaste boje i taj broj iznosi 140 godina. U Srbiji je ta brojka 152 godine, a u Hrvatskoj znatno manje – 87 godina.

Među onim zemljama gdje se najbrže stiže do miliona su Švicarska – samo 15 godina, a slijedi Island s 22 godine, Danska s 26 te Norveška s 27 godina.

Na drugom kraju su one gdje je potrebno mnogo više – tako u Ukrajini treba 230 godina da bi zaradili milion eura po prosječnoj plati, a slijede Turska s 214 te Albanija s 208 godina.

Prihvati notifikacije