Magazin

Štrudla sa makom - ovaj recept morate porbati

Najbolja štrudla sa makom pravi se u Vojvodini, ali je podjednako popularna i u ostalim krajevima Srbije.

strudla sa makom
FOTO: PIXABAY

Napravite štrudlu sa makom koja se topi u ustima. Recept koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

Za tijesto:500 g brašna250 ml mlijeka30 g kvasca1 jaje1 žumance50 g šećera50 g otopljenog maslaca

Za fil:500 g maka200 g šećera1,5 šolja mlijekaZa premaz:1 jaje

Priprema

U mlakom mlijeku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za tijesto i umijestiti. Ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Onda podeliti na 3 dela. Za fil pomešati mak i šećer.

Mlijeko zagrijati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta. Ne sve od jednom i lijepo miješati. Tijesto razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrijati rernu na 200 stepeni.

Pleh obložiti papirom za pečenje ili premazati uljem, pa staviti štrudle. Premazati iz umućenim jajetom i staviti da se peku dok lepo ne porumene, prenosi Krstarica.