Svijet

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju

Rusija je prvi put službeno zaprijetila Britaniji napadima na njen teritorij.

FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ilustracija

“Iskoristi li Ukrajina rakete koje joj je dostavila Velika Britanija za napade na Rusiju, to bi moglo rezultirati napadima Rusije na vojne ciljeve u Velikoj Britaniji i izvan Ukrajine“, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Britanski veleposlanik Nigel Casey pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo vanjskih poslova radi službene protestne note nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti britansko naoružanje kako bi napala ruski teritorij. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako Cameronova izjava znači da je Britanija praktički priznala da je sudionik rata u Ukrajini.

“Casey je upozoren da bi kao odgovor na ukrajinske napade na ruski teritorij britanskim naoružanjem bilo kakve britanske vojne instalacije i oprema na teritoriju Ukrajine i u inozemstvu mogle postati mete”, stoji u priopćenju. “Veleposlanik je pozvan da promisli o neizbježnim katastrofalnim posljedicama takvih neprijateljskih poteza Londona te da trenutno i na odlučan i nedvosmislen način odbaci ratoborne provokativne izjave ministra vanjskih poslova”, piše ministarstvo.

Pročitajte još

Podsjetimo, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je prošle sedmice da je na Ukrajini da odluči kako će upotrijebiti britansko oružje i naglasio da Kijev ima pravo gađati mete na ruskom teritoriju.

Tokom posjete Kijevu rekao je da će Britanija davati Ukrajini godišnje 3 milijarde funti (oko 3.5 milijardi eura), dok god bude potrebno. “Baš kako Rusija napada unutar Ukrajine, možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da osigura svoju obranu”, rekao je Cameron, prenosi Index.

Britanski šef diplomatije, koji se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i Ukrajina ima “apsolutno pravo uzvratiti Rusiji.”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da izjave britanskog ministra vanjskih poslova predstavljaju priznanje da zapad vodi rat protiv Rusije koristeći “ukrajinske ruke”.

“Cameronove riječi su još jedan dokaz hibridnog rata koji Zapad vodi protiv naše zemlje”, rekla je Zaharova. “Rusija na to odgovara i nastavit će odgovarati.” Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da se radi o “izravnoj eskalaciji napetosti oko ukrajinskog sukoba koja potencijalno predstavlja prijetnju europskoj sigurnosti.”