Svijet

Putin i još tri političara predsjednički kandidati, svi podržavaju agresiju na Ukrajinu

Ruske prijave kandidata za predsjedničke izbore su zatvorene, a lista uključuje i trenutnog predsjednika Vladimira Putina za kojeg se očekuje da će pobijediti, kao i još tri političara od kojih svi podržavaju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, izvijestila je u nedjelju ruska novinska agencija TASS, prenosi Al Jazeera.

FOTO: EPA-EFE/KREMLIN.RU
FOTO: EPA-EFE/KREMLIN.RU
Arhiva

Na popisu nije ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nakon što mu je državna izborna komisija u četvrtak zabranila da se kandidira navodeći kao razlog nađeni nedostatak u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku kandidaturi.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku Komisije na ruskom Vrhovnom sudu.

Komisija je uz Putina za kandidate navela Vladislava Davankova, zamjenika predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonida Slutskija, čelnika Kremlju lojalne ultranacionalnističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR), kao i Nikolaja Kharitonova, kandidata Komunističke partije.

Očekivanja su da će Putin koji je izabrao da bude nezavisni kandidat a ne kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i koji je od 2000. vrhovni čelnik Rusije, lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu.

Iako niko ne očekuje da će pobijediti Nadeždin koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterizirao kao „fatalnu grešku”, njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je saopćio da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.