Svijet

Ukrajinski guverner Donjecka: Rusija svakodnevno ispaljuje do 2.500 granata na regiju

Rusija svakoga dana ispaljuje između 1.500 i 2.500 granata i raketa na ukrajinsku ratom razorenu oblast Donjeck i cilja na kritičnu infrastrukturu kako bi ljudima otežala boravak tamo tokom zime, izjavio je njen guverner za Reuters.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/
EUROMAIDAN PRESS
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/ EUROMAIDAN PRESS

Istočna pokrajina, čijih je 57 posto teritorije okupirala Rusija, nalazi se u žarištu rata od 2014. godine, kada su proruske snage osvojle glavni grad regije, koji se i naziva Donjeck, kao i brojne druge velike gradove.

Pročitajte još

Otkako je Rusija pokrenula invaziju u punom obimu 2022. godine, to je mjesto gdje su se dogodile mnoge od najžešćih i najdužih bitaka u ratu.

– Neprijatelj granatira (regiju) od 1.500 do 2.500 puta dnevno kazao je guverner Vadim Filaškin u intervjuu, dodajući kako vjeruje da Moskva i dalje ima za cilj da zauzme kompletnu regiju. Neprijateljsko granatiranje tako je gusto, tako teško, skoro svaki dan – kazao je.

Guverner je rekao da je elektrana Kurahovo, jedan od rijetkih preostalih velikih izvora proizvodnje električne energije u regiji, bila prisiljena na zatvoatanje prije sedmicu dana zbog ruskog granatiranja. Dodao je da je to dio šire kampanje.

– Neprijatelj pokušava da uništi kritične infrastrukturne objekte tako da je ljudima teško da ostanu u regiji tokom zime – kazao je.

Filaškin je rekao da je grad Avdijevka, dom najveće koksare u Evropi i meta masovnog ruskog napada od oktobra prošle godine, “nestao od 95 do 98 posto”.

– Neprijatelj je izbacio oko 200 navođenih zračnih bombi samo na Avdijevku tokom prošlog mjeseca. Oni je potpuno uništavaju – rekao je on.

Lokalne vlasti tvrde da se broj civila u gradu smanjio na manje od 1.000. Filaškin je kazao da moli preostale da odu radi sopstvene sigurnosti.

Nakon što je klizna bomba nedavno pogodila stambeni blok u gradu Niu-Jorku na liniji fronta, bilo je potrebno 10 dana da se ruševine ručno očiste i izvuku tijela petoro stanovnika, jer je granatiranje bilo previše intenzivno da bi se dovela mašinerija.

– Čim smo počeli da dovodimo dizalice i bagere da pomognemo ljudima, neprijatelj je počeo da granatira – kazao je.

Visoka figura s glasom baritona, obučena u crno i s pištoljem u futroli, imao je iskustvo u provođenju zakona prije nego što je bio zamjenik guvernera Donjecka od 2019.

Nakon što je izbila invazija, on kaže da je lično učestvovao u desetak evakuacija iz grada Volnovahe sve dok ga Rusi nisu zauzeli manje od mjesec dana nakon invazije.

– Bilo je nekoliko puta da nisam pomislio da ćemo se izvući odatle – prisjetio se on nakon intervjua.