Svijet

Netanyahu odgovorio ministru ratnog kabineta svoje države na ultimatum: "Isprane riječi koje će dovesti do poraza Izraela"

Nakon što je ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio da će podnijeti ostavku osim ako premijer te zemlje Benjamin Netanyahu ne odobri poslijeratni plan za pojas Gaze, uslijedio je Netanjahuov odgovor.

benjamin netanjahu
FOTO: EPA-EFE/MAYA ALLERUZZO / POOL

Podsjećamo, Gantz je dao rok do 8. juna, a naveo je šest ciljeva koje Netanjahu mora usvojiti ili će se povući iz njegove vlade.

Pročitajte još

A ciljeci su povratak talaca, demobilizacija Hamasa i demilitarizacija Pojasa Gaze, određivanje vladajuće alternative u Pojasu, povratak stanovnika sjevera do 1. septembra, promicanje normalizacije, usvajanje nacrta za stvaranje standardizirane izraelske nacionalne službe.

Ako odlučite voditi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti narodu i formirati vladu koja može donijeti pravu pobjedu – kazao je Gantz.

Netanyahu je ove zahtjeve nazvao “ispranim riječima čije je značenje jasno: kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine taoca, ostavljajući Hamas netaknutim i uspostavljanje palestinske države.”

Netanjahu se suočava sa sve većim pritiskom vlastitog ratnog kabineta i najbližeg saveznika njegove zemlje SAD.