Magazin

Recept za najpopularniji umak u Americi koji se slaže uz sve

Ranch je u SAD-u najprodavaniji preljev za salatu još od 1992. godine, ali jednako je popularan i kao umak za čips, pržene krompiriće, pečeno meso i povrće pripremljeno na razne načine.

FOTO: POPSUGAR.COM/PRINTSCREEN
FOTO: POPSUGAR.COM/PRINTSCREEN

Da budemo iskreni, Amerikanci ga stavljaju u doslovno sve pa u njega umaču i kriške pizze, ali kremasta tekstura ovog umaka zaista savršeno funkcionira u svježim salatama, a odlično paše i uz sve vrste pohovanog mesa. Djeca rado grickaju grilovano povrće umočeno u ranch, a vidjet ćete da će im i salate postati puno draže uz dodatak ovog ukusnog preljeva.

Kako napraviti ranch

Uobičajena receptura uključuje mlaćenicu, sol, bijeli luk, luk, senf, začinsko bilje (vlasac, peršun i kopar), začine kao što su biber, slatka mljevena paprika i sjeme gorušice, pomiješane u umak na bazi majoneze. Pavlaka i jogurt ponekad se koriste kao dodatak ili kao zamjena za mlaćenicu i majonezu.

Majoneza i pavlaka

Za najbolje rezultate, koristite oboje. Kombinacija pavlake i majoneze čini ovaj preljev neodoljivo kremastim. Majoneza može, sama po sebi, biti teška, ali dodavanjem pavlake uspješno ćete je ublažiti. Korištenje jednakih dijelova majoneze, pavlake i mlaćenice rezultirat će uravnoteženim okusom i savršenom teksturom.

Mlaćenica (ili obično mlijeko)

Mlaćenica je jedan od onih sastojaka koji vjerojatno ne držite u frižideru. To je ukusan mliječni proizvod koji se može naći u gotovo svim većim prodavnicama, ali ako je nemate pri ruci ili biste je radije preskočili, to je u redu. Umjesto toga upotrijebite obično mlijeko, a zatim dodajte još malo svježeg soka od limuna.

Svježi limunov sok ili sirće

Čak i ako koristite pravu mlaćenicu, limunov sok ili vinsko sirće dobro će poslužiti za podizanje kiselosti i pojačavanje okusa vašeg domaćeg rancha.

Začini

Koristite kombinaciju svježeg kopra, peršuna i vlasca, ali ako nemate pristup svježem začinskom bilju, i sušeno će poslužiti. Luk u granulama i bijeli luk u prahu u ovom receptu funkcioniraju bolje od svojih svježih inačica. Sol pojačava sve ostale okuse, a sa svježe mljevenim crnim biberom budite velikodušni.

Čuvanje

S obzirom na to da ovaj umak sadrži majonezu, pavlaku i mlaćenicu, svakako mora ostati ohlađen. U frižideru će, dobro zatvoren, trajati do sedam dana, ali svakako obratite pažnju na rokove trajanja majoneze, pavlake i mlaćenice.