BiH

Predložen pritvor za državljane BiH, Iraka i Turske osumnjičene za krijumčarenje ljudi

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za trojicu osumnjičenih koji se terete da su kao članovi organiziranog međunarodnog lanca krijumčara ljudi, učestvovali u krijumčarenju preko BiH u EU više stotina državljana Turske i drugih zemalja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prijedlog za određivanje pritvora odnosi se na osumnjičene: Kareema Baban Mohammeda, rođenog 1990. u Iraku, državljanina Iraka; Ilhana Onena, rođenog 1986. u Turskoj, državljanina Turske, i Emira Njemčevića, rođenog 1972. u Sarajevu, državljanina BiH svu trojicu su lišili slobode pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona i sumnjiče se da su djelujući kao dio međunarodne organizirane kriminalne grupe u proteklih nekoliko mjeseci učestvovali u krijumčarenju većeg broja državljana Turske, kao i drugih zemalja, koje su ilegalno transportovali u BiH, pronalazili im smještaj i prevoz iz Sarajeva prema gradovima u USK, odakle su krijumčareni dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u većim iznosima.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su djelovali u koordinaciji s drugim osobama koje se nalaze na području Turske i BiH. Prilikom aktivnosti lišenja slobode i pretresa, zaplijenjena je veća količina novca, kao i putne isprave i dokumenti više od 400 osoba, državljana Turske, za koje se sumnja da su prokrijumčareni u zemlje EU.

Mjera pritvora predložena je za strane državljane zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto, a za državljanina BiH zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je iz Tužiaštva BiH.

Prihvati notifikacije