Region

Salko Zildžić pušten iz pritvora u Srbiji!

Viši sud u Užicu prihvatio je sporazum o priznanju krivice i odlučio da federalnog zastupnika Salka Zildžića pusti da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Salko Zildžić u sredini fotografije

Kako je za N1 rekao sudija Višeg suda u Užicu, Zildžiću je određen kućni pritvor u trajanju od godinu dana uz elektronski nadzor/nanognicu. Također, pištolj, zbog kojeg je i uhapšen, mu je oduzet.

“U postupku izvršenja kazne, moguće je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine preinačiti kaznu kućnog pritvora u novčanu”, potvrdio je ranije za N1 Zildžićev advokat, Ljubiša Radulović.

Više javno tužilaštvo iz Užica je ranije navelo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Zildžića, “zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, na osnovu Krivičnog zakonika.

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić saslušan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

Također, Zildžićev advokat Ljubiša Radulović je ranije rekao da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajući sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Međutim, Zildžićev advokat je ranije rekao da u predmetu nema nikave legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađene kod Zildžića.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Prihvati notifikacije