BiH

Ibrahimu Hadžibajriću produžen pritvor za još tri mjeseca

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović, na prijedlog sarajevskog kantonalnog tužilaštva produžio je za još tri mjeseca pritvor Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovu informaciju je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić, koja je kazala da je pritvor osumnjičenom produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, odnosno prikrivati dokazi ili utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Pročitajte još

Pritvor mu može trajati do 30. aprila 2024. godine ili do nove odluke Suda, javlja RSE.

Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine dok je bio na funkciji načelnika Opštine Stari Grad, sa koje je kasnije i smijenjen. Od tada se nalazi u pritvoru.

Pored njega je uhapšeno još šest osoba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopštilo da je Hadžibajrić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

“Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Almi Destanović pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo”, rečeno je tada u saopštenju Tužilaštva KS.

Krivična djela koja mu se stavljaju na teret odnose se na nezakonito izdavanje u zakup parking prostora na području Opštine Stari grad, za najmanje tri firme nad kojima je sa drugim osumnjičenima imao kontrolu, i čime su nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičen je za primanje mita u iznosu od 150.000 maraka (oko 75.000 eura).

Prihvati notifikacije