Život

Ovaj unutrašnji obrazac izaziva (podsvjesni) stres

Dosta vremena provodimo u svoja četiri zida, pa je razumljivo da se želimo osjećati ugodno.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Nova mirisna svijeća ovdje ili druga jastučnica tamo, malim koracima možemo brzo stvoriti topao ambijent. Ali određeni obrazac stoji na putu oazi blagostanja jer izaziva stres u podsvijesti.

Ovaj obrazac izaziva stres

Prilikom uređenja naših soba posebnu pažnju posvećujemo stvaranju ugodne atmosfere kako bismo se osjećali potpuno ugodno. Prema mišljenju psihologa za dizajn interijera, postoje određeni printovi koje svakako trebate izbjegavati jer podsvjesno stvaraju stres i tako se suprotstavljaju opuštanju. Stručnjaci za unutrašnjost stoga savjetuju da se ne koriste tačkasti otisci.

Mozak podsvjesno povezuje tačke s rupama i stvara osjećaj unutrašnjeg nemira – upravo suprotno od onoga što dekoracija zapravo želi postići. Tapete, ćebad, jastučnice ili vaze sa tačkama aktiviraju područje u našem mozgu koje je odgovorno za stres i neminovno se osjećate manje opušteno nego s drugim šarama.

Ovi obrasci smiruju

Međutim, posebno se preporučuju uzorci s horizontalnim linijama i elementima. Ljudi prirodno skeniraju horizontalno pokretima očiju, zbog čega se tapeta, slika ili linije na dekorativnim elementima u horizontalnom rasporedu približavaju prirodnoj percepciji okoline i stoga djeluju umirujuće. Obrasci poput onih koji se nalaze u prirodi su također dobro prikladni. Valoviti otisci, lišće, simetrični crteži s ponavljajućim elementima ili drveće idealni za ugodan ambijent.

Prihvati notifikacije