Magazin

Istraživanje otkriva: Energetska pića mogu uzrokovati tjeskobu i depresiju kod djece

Djeca i tinejdžeri sve češće konzumiraju energetska pića, a studije otkrivaju da to može rezultirati depresijom.

energetska pića
FOTO: PIXABAY

Istraživači s Teesside University i Newcastle University pregledali su 57 studija kako bi to utvrdili.

Pročitajte još

Delinkventno ponašanje navedeno je kao korelacija s konzumacijom energetskih pića, a drugi zapaženi psihološki učinci uključivali su stres i anksioznost. Studije su obuhvatile više od 1,2 miliona mladih ljudi u dobi od devet do 21 godine iz 21 zemlje.

Dijetetičarka koja je učestvovala u istraživanju, Amelia Lake, navodi da je kofein mogući razlog veze između energetskih pića i štetnih učinaka na zdravlje.

“Visoki sadržaj kofeina predstavlja vrlo stvarne zdravstvene rizike, posebno za mozgove i tijela u razvoju”, rekla je klinička socijalna radnica i bihevioralna terapeutkinja, Jennie Lannette Bedsworth, za Yahoo UK.

Školarci ne bi smjeli konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno

Ističe da stimulativni učinci kofeina mogu privremeno potaknuti koncentraciju i sportsku izvedbu. Ipak, hronični unos povezan je s lošim snom, anksioznošću, depresijom, pa čak i samopovrijeđivanjem.

“To je zato što kofein mijenja hormone stresa i neurotransmitere tokom ključnih faza razvoja”, objasnila je Bedsworth.

Dodala je da trenutne smjernice savjetuju djeci školske dobi da ne konzumiraju više od 100 mg kofeina dnevno, što je manje od količine u standardnom energetskom piću.

“Prekoračenje ove vrijednosti može negativno utjecati na ponašanje, način života i mentalno zdravlje. Pad nakon privremeno podignutog nivoa energije također smanjuje ukupnu produktivnost”, zaključila je Bedsworth.

Prihvati notifikacije