Svijet

Na samitu COP28 postignut dogovor za prelazak sa fosilnih goriva na druge izvore

Više od 100 zemalja snažno je lobiralo za čvrst jezik u sporazumu COP28 o "postupnom ukidanju" upotrebe nafte.

FOTO: EPA/ALI HAIDER
FOTO: EPA/ALI HAIDER

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja složili su se na klimatskom samitu COP28 u srijedu da počnu sa smanjenjem globalne potrošnje fosilnih goriva kako bi se spriječili najgori uticaji klimatskih promjena, što je prvi sporazum takve vrste koji signalizira konačni kraj doba nafte.

Sporazum sklopljen u Dubaiju nakon dvije sedmice teških pregovora trebao bi poslati snažan signal investitorima i kreatorima politike da je svijet sada ujedinjen u svojoj želji da raskine s fosilnim gorivima, za šta naučnici kažu da je posljednja najbolja nada da se spriječi klimatska katastrofa. Ovo je prvi put da se svijet ujedinjuje oko tako jasnog teksta o potrebi prelaska sa fosilnih goriva – rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide o sporazumu.

Više od 100 zemalja snažno je lobiralo za čvrst jezik u sporazumu COP28 o “postupnom ukidanju” upotrebe nafte, gasa i uglja, ali su naišle na snažno protivljenje grupe proizvođača nafte OPEC-a predvođene Saudijskom Arabijom, koja je tvrdila da svijet može smanjiti emisije bez izbjegavanja određenih goriva.

Ta bitka je gurnula samit u “produžetke” u srijedu.

Sada kada je dogovor postignut, zemlje su odgovorne za postizanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Predloženi sporazum bi posebno pozivao na “prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način… kako bi se postigla neto nula do 2050. u skladu sa naukom.”

Također poziva na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije na globalnoj razini do 2030. godine, ubrzavajući napore za smanjenje uglja i ubrzavajući tehnologije poput hvatanja i skladištenja ugljika koje mogu očistiti industrije koje je teško dekarbonizirati.