Svijet

Predsjednik COP28 apelovao na članice da izađu iz 'zone komfora'

Predsjednik COP28, sultan al-Jaber pozvao je u petak zemlje da izađu iz svoje zone komfora i rade zajednički na postizanju sporazuma prije završetka dvosedmičnog samita koji je okupio državnike iz cijelog svijeta.

COP28
FOTO: FENA/BELGA

Molim vas da završimo ovaj posao – rekao je on otvarajući plenarnu sjednicu dok samit ulazi u najtežu fazu pregovora.

– Potrebno nam je da ojačate i da izađete iz svojih zona komfora – poručio je.

Ostala su četiri dana do planiranog završetka konferencije 12. decembra, i ministri zemalja učesnica pridružili su se zaključnim razmatranjima.

Još uvijek nije riješeno kako će se skoro 200 zemalja na COP28 pozabaviti teškim pitanjem fosilnih goriva, glavnog izvora emisije stakleničkih gasova koja izaziva zagrijavanje klime. Najmanje 80 zemalja zahtijevaju usvajanje COP28 sporazuma koji poziva na eventualni prekid upotrebe tih gasova.

Takva pozicija bila bi bez presedana nakon tri decenije klimatskih samita UN-a na kojima se nikada nije direktno raspravljalo o ulozi fosilnih goriva u budućnosti.

U međuvremenu, istočnoevropske zemlje rade na izlasku iz ćorsokaka oko toga gdje će se održati samit COP29 iduće godine nakon što je Rusija saopćila da će blokirati bilo koju članicu EU kao predsjedavajuću COP-a.

Azerbejdžan se ponudio da bude domaćin skupa. Istovremeno, Moldavija i Srbija također su iskazale spremnost da preuzmu rotirajuće predsjedanje, prenosi Reuters