Svijet

Kralj Charles zatražio da COP28 samit bude kritična prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena

Svjetski lideri okupili su se u Dubaiju tokom drugog dana klimatskih pregovora pod okriljem UN-a. Oni su pod pritiskom da pojačaju napore za ograničavanje globalnog zagrijavanja dok sukob Izraela i Hamasa baca sjenu na samit.

Kralj Charles
FOTO: SCREENSHOT/FENA

Britanski kralj Charles III obratio se prisutnima na samitu i poručio okupljenim liderima da COP28 mora biti “kritična prekretnica” u borbi protiv klimatskih promjena.

– Molim se svim srcem da COP28 bude jedna kritična prekretnica ka istinskoj transformacionoj akciji – rekao je Charles okupljenim liderima, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, francuskog predsednika Emmanuela Macrona i brazilskog predsednika Luiza Inacija Lulu da Silvu.

Zemlja ne pripada nama, mi pripadamo Zemlji – rekao je kralj Charles, doživotni ekolog, koji je propustio prošlogodišnji COP27 u Egiptu, navodno zbog prigovora tadašnje britanske premijerke Liz Truss.

Prije njega prisutnima se obratio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekavši svjetskim liderima da se sagorijevanje fosilnih goriva mora potpuno zaustaviti i da smanjenje njihove upotrebe neće biti dovoljno da zaustavi globalno zagrijavanje.

– Ne možemo spasiti goruću planetu vatrogasnim crijevom iz kojeg ističu fosilna goriva – rekao je Guterres u govoru na samitu COP28 u Dubaiju.

Dodao je da je granica od 1,5 stepeni Celzija moguća samo ako na kraju prestanemo sa sagorijevanjem svih fosilnih goriva.

-Ne smanjimo, nego prestanemo – rekao je.

Prihvati notifikacije