BiH

Ambasador BiH Osman Topčagić predao u Londonu akreditive kralju Charlesu

Britanija je visoko na trećem mjestu na listi investitora u Bosni i Hercegovini

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Osman Topčagić predao je u Londonu akreditive kralju Charlesu III.

Prema britanskom protokolu, ambasador je prevezen kočijama do Bakingemske palače gdje se za ovu priliku susreo s kraljem.

Federalnoj novinskoj agenciji je Topčagić kazao da će njegova diplomatska misija u Velikoj Britaniji prioritetno biti posvećena daljnjem razvoju dobrih odnosa dviju zemalja. Kako su mi kazali sagovornici koje sam ovdje dosad sreo, podrška Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu je snažna, neupitna, kontinuirana – naveo je.

Dobra saradnja već postoji u segmentima odbrane, sigurnosti, obrazovanja, trgovinskih odnosa; zabilježena je trgovina između dviju zemalja jača za 30 posto u zadnjoj godini. Mada ipak još nije naročito izražena, ovaj trend rasta ohrabruje i izaziva pažnju i jedne i druge strane.

Britanija je visoko na trećem mjestu na listi investitora u Bosni i Hercegovini, prema podacima koje ima Topčagić. On u tom smislu posebno ističe ulaganja u rudnik kod Vareša, ali i u drugim sferama. Britanija je zemlja vrlo modernih savremenih tehnologija u mnogim oblastima, što je od interesa za sve zemlje pa i za Bosnu i Hercegovinu; dakle, transfer znanja i tehnologija je također nešto što je od interesa za nas – izjavio je.

Velika Britanija je zastupljena u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) gdje zajedno s drugim zemljama aktivno djeluje u nastojanju za dosljedno provođenje mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, kao i za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama, rekao je ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Osman Topčagić.

Prihvati notifikacije