Svijet

Britanski kralj Charles primljen u bolnicu u koju je smještena i snaha Kate

Britanski kralj Charles primljen je u bolnicu u petak kako bi planirao liječenje uvećane prostate, saopćila je Buckinghamska palata, pridružujći se snahi Kate koja se oporavlja od operacije.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Arhiva

Kralj je prikazan kako sa suprugom, kraljicom Camillom, stiže u privatnu londonsku kliniku u zapadnom Londonu, gde boravi i Kate, princeza od Velsa, na liječenju nakon što je prošle sedmice podvrgnuta operaciji abdomena.

Kraljevski izvor je kazao da je Charles posjetio Kate prije svog tretmana.

Kralj je jutros primljen u londonsku bolnicu na zakazano liječenje – navodi se u saopćenju Buckinghamske palače.

Njegovo veličanstvo želi da zahvali svima koji su poslali dobre želje u protekloj sedmici i sa zadovoljstvom je saznao da njegova dijagnoza ima pozitivan uticaj na svijest javnog zdravstva – dodaje palata.

Prošle je sedmice iz palate saopćeno da će Charels (75) biti podvrgnut “korektivnoj proceduri” zbog benignog stanja koje je uobičajeno kod muškaraca starijih od 50 godina, a Camilla je rekla da je njen muž “dobro” i “da se raduje što će se vratiti na posao”.

Palata je odbila navesti koliko dugo će kralj ostati u bolnici, ali su njegovi predstojeći javni angažmani odgođeni kako bi se omogućio kratak period oporavka.

Britanski članovi kraljevske porodice obično ne otkrivaju detalje o bolestima, tretirajući sve zdravstvene probleme kao privatne stvari, ali je Charles želio podijeliti detalje svog stanja kako bi ohrabrio druge muškarce koji imaju simptome da prođu medicinski pregled.

Državna Nacionalna zdravstvena služba saopćila je da je došlo do povećanja od 1.000 posto posjeta njihovoj web stranici koja daje savjete o povećanoj prostati otkako je Charlesova dijagnoza objavljena.

Njegov tretman jedan je u nizu zdravstvenih udaraca kraljevskoj porodici tokom protekle sedmice.

Kate (42), oporavlja se u bolnici nakon operacije zbog nespecificiranog, ali nekancerogenog stanja.

Kraljevski izvor je rekao da je ona “dobro”, ali nema više informacija o njoj otkako je prošle sedmice primljena na londonsku kliniku.

Trebalo je da provede do dvije sedmice u bolnici, i malo je vjerovatno da će se vratiti javnim dužnostima prije Uskrsa. Njen suprug, princ William, prestolonasljednik, odgodio je svoje angažmane kako bi se brinuo o njihovo troje djece, princu Georgeu (10), princezi Charlotte (osam) i princu Lewisu (pet).

U međuvremenu, vojvotkinja od Yorka Sarah Ferguson, bivša supruga Charlesovog mlađeg brata princa Andrewa, izjavila je u ponedjeljak da je u šoku nakon što joj je dijagnosticiran maligni oblik raka kože.

To je druga dijagnoza karcinoma za vojvotkinju, koju često nazivaju samo “Fergie”, kada je prošla mastektomiju i rekonstruktivnu operaciju nakon otkrića da ima rak dojke prošlog ljeta, prenosi Reuters.