Svijet

Direktor WHO zabrinut zbog izraelskih naredbi da se evakuiše bolnica Nasser u Khan Younisu u Gazi

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u srijedu je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskih naredbi da se evakuiše bolnica Nasser, glavna bolnica u gradu Khan Younis u Pojasu Gaze, koju Palestinci koriste kao sklonište i koja je trenutno pod izraelskom opsadom.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

“Ubijeni civili, naređeno da se evakuišu ljudi koji traže sklonište, sjeverni zid srušen: Uznemiren sam onim što se navodno događa u medicinskom kompleksu Nasser u Gazi nakon što je oko nedjelju pod opsadom”, naveo je Tedros Adhanom Ghebreyesus na društvenoj mreži X.

Pročitajte još

Dodao je da su navodno uništena skladišta za medicinsku opremu i potrepštine, a pristup bolnici je i dalje otežan i „ne postoji siguran koridor za one kojima je potrebna”.

“Dvije misije @WHO su odbijene u posljednja četiri dana i izgubili smo kontakt sa bolničkim osobljem.”

Istakao je da su ranije vidjeli kako uskraćivanje resursa i pristupa bolnicama zaustavlja usluge spašavanja života.

„Bolnica Nasser je okosnica zdravstvenog sistema u južnoj Gazi. Mora biti zaštićena. Humanitarni pristup mora biti dozvoljen”, dodao je Ghebreyesus i naglasio pozvao:

„Bolnice moraju biti zaštićene kako bi mogle služiti funkciji spašavanja života. Ne smiju biti militarizovane ili napadnute“.

Izrael je pokrenuo kopnenu ofanzivu na Khan Younis 22. januara. Stanovnici grada su od tada bježali pred intenzivnim izraelskim bombardovanjem, ostavljajući sve za sobom.Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. ubijeno je 28.576 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.291.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​