Svijet

GAZA: Zdravstveni radnici u teškim uslovima brinu se za prijevremeno rođene bebe (FOTO)

Bolnice i zdravstveni radnici u Pojasu Gaze bore se da u skoro nemogućim uslovima brinu o pacijentima i bebama u bolnicama u Pojasu Gaze koje su od 7. oktobra pod intenzivnim izraelskim napadima.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Napadi na Gazu i potpuni embargo otežali su efikasno funkcionisanje zdravstvenog sistema u regionu.

Yasemin Ahmed (38), stanovnica grada Gaze, jedna je od babica koja je radila u bolnici al-Shifa. Za Anadoliju je ispričala o izazovima sa kojim se susreće.

“U bolnici Shifa u Gazi pružali smo zdravstvene usluge usred onoga što se može opisati samo kao katastrofa, usred zvukova artiljerijske i raketne vatre. U bolnici su bili smješteni oni koji su izgubili svoje najmilije, ranjeni i raseljeni Palestinci. Sa samo četiri sata električne energije svaki dan i nedostatkom vode, higijenski standardi u bolnici bili su ugroženi, što je predstavljalo značajan teret za zdravstvene radnike. Desetog novembra morali smo napustiti bolnicu Shifa i preseliti se na jug Gaze”, rekla je Yasemin Ahmed.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Radi na odjelu za novorođenčad u bolnici Nasser na jugu Gaze. Poručila je da i tu postoje izazovni uslovi kao i u bolnici Shifa.

Ahmed je navela da se sa prijevremeno rođenim bebama bave pod istim nepovoljnim uslovima, nastojeći da pruže zdravstvene usluge uprkos teškim okolnostima.