Svijet

Šef UN-a za klimu Simon Stiell pozvao učesnike COP28 da ukinu 'nepotrebne taktičke blokade'

Šef UN-a za klimu Simon Stiell pozvao je zemlje na sastanku COP28 u ponedjeljak da ukinu "nepotrebne taktičke blokade", 24 sata prije zvaničnog završetka pregovora u Dubaiju koji su fokusirani na dogovor o postepenom ukidanju fosilnih goriva.

FOTO:  EPA-EFE/ALI HAIDER
FOTO: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prvo, uklonite nepotrebne taktičke blokade s puta – rekao je Stiell, navodeći potrebu za smanjenjem emisije stakleničkih plinova i podrškom tranziciji manje razvijenih zemalja.

Pozvao je zemlje da ostanu ambiciozne dok traže način da očuvaju cilj obuzdavanja globalnog zagrijavanja na ne više od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

– Pozivam pregovarače da odbace inkrementalizam. Svaki korak nazad od najveće ambicije koštat će bezbrojne milione života – rekao je Stiell.

“Realnost je da su rezultati sa najvišim ambicijama jedini način da sve vlade napuste Dubai sa pobjedom ispod pojasa. Jedno je sigurno: ‘Ja pobjeđujem, ti gubiš’ je recept za kolektivni neuspjeh. U konačnici, sigurnost osam milijardi ljudi je u pitanju – kazao je on.

Razgovori su se intenzivirali oko poziva na postepeno ukidanje fosilnih goriva, glavnog krivca za pogoršanje krize na planeti, ali proizvođači nafte predvođeni Saudijskom Arabijom pružili su oštar otpor, prenosi AFP.