Svijet

Tim UN-a u Nagorno-Karabahu nije vidio nikakvu materijalnu štetu

Tim Ujedinjenih naroda koji je posjetio Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu nije vidio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi kao što su bolnice, škole i stambeni objekti ili na kulturnim i vjerskim objektima, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, prenosi Reuters.

FOTO: STEPAN POGHOSYAN/PHOTOLURE VIA ASSOCIATED PRESS
FOTO: STEPAN POGHOSYAN/PHOTOLURE VIA ASSOCIATED PRESS

Tim je u nedjelju posjetio glavni grad Karabaha poznat kao Stepanakert u Armeniji i Khankendi u Azerbejdžanu. Posjeta je uslijedila nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Armenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Armena.

Naše kolege su bile zapanjene iznenadnim načinom na koji je lokalno stanovništvo pobjeglo iz svojih domova i patnjom koju im je to iskustvo sigurno izazvalo – rekao je Dujarric novinarima.

Nisu naišli na bilo kakve izvještaje – ni od lokalnog stanovništva ni od drugih – o nasilju nad civilima nakon posljednjeg prekida vatre – rekao je on.

Članovi tima UN-a nisu vidjeli uništavanje poljoprivredne infrastrukture niti mrtve životinje – dodao je.

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje – optužba koju je Baku negirao, i koji je insistirao da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji. Baku je također insistirao da nema namjeru da napadne samu Armeniju.

Armenija je u ponedjeljak pozvala Evropsku uniju da sankcionira Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao napasti samu Armeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

Misija UN-a imala je za cilj da procijeni situaciju na terenu i identifikuje humanitarne potrebe kako preostalih ljudi tako i onih koji su u pokretu, rekao je Dujarric, dodajući da su predstavnici zajednice rekli zvaničnicima UN-a da je “trenutno u Karabahu ostalo između 50 i 1.000 etničkih Armena”.

Dujarric je rekao da izgleda da u gradu nema otvorenih prodavnica i da se Azerbejdžan sprema da obnovi zdravstvene usluge i neke osnovne komunalne usluge u gradu. Tim naglašava potrebu za ponovnom izgradnjom povjerenja, dodajući da će to zahtijevati vrijeme i trud sa svih strana. UN planiraju da nastave da redovno posećuju region – kazao je on.