Svijet

Prva UN-ova misija nakon 30 godina ušla na područje Nagorno Karabaha

Misija Ujedinjenih naroda ušla je u nedjelju u Nagorno Karabah, prvi put u tri desetljeća, objavio je Azerbajdžan u vrijeme kada je većinsko armensko stanovništvo napustilo tu enklavu koju je Baku osvojio munjevitim ratom.

FOTO: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
FOTO: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Glasnogovornik azerbajdžanskog predsjedništva rekao je za agenciju AFP da je misija UN-a stigla danas ujutro, a njezina je prvenstvena zadaća procijeniti humanitarne potrebe na licu mjesta.

Armensko stanovništvo gotovo potpuno napustilo enklavu

Armenska separatistička vlast koja je kontrolirala Nagorno Karabah tri desetljeća kapitulirala je i položila oružje prošli tjedan nakon munjevite 24-satne ofenzive kojom je Azerbajdžan osvojio taj teritorij koji mu po međunarodnom pravu pripada, no bio je nastanjen pretežito Armencima.

Proteklih dana poginulo je 600 ljudi tijekom ofenzive i nakon nje. Enklavu je gotovo potpuno napustilo armensko stanovništvo i registriran je dolazak više od 100.000 izbjeglica koji su ušli u Armeniju u strahu od odmazde i etničkog čišćenja, unatoč pozivima službenog Bakua da ostanu. 

Dolazak tako velikog broja izbjeglih u Armeniju prijeti humanitarnom krizom.

Prihvat izbjeglica odvija se otežano

Armenija, čije je stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, danas je proglasila danom molitve za Nagorno Karabah. Crkve su zvonile u cijeloj zemlji, a poglavar Garegin II. slavio je misu u katedrali blizu glavnog grada Erevana.

Prihvat izbjeglica odvija se otežano, a protivnici armenskog premijera Nikola Pašinjana, koji ga optužuju za pasivnost i kukavičluk prema Moskvi, koja je trebala štititi saveznicu Armeniju, jučer su ponovno na ulici tražili njegovu ostavku. 

Armenski separatisti Nagorno Karabaha koji su primali vojnu i ekonomsku pomoć Erevana tijekom tri desetljeća opirali su se vladi u Bakuu nakon raspada Sovjetskog Saveza i dvaput su ratovali s Azerbajdžanom od 1988. do 1994. te u jesen 2020., kada je Azerbajdžan uspio vratiti velike dijelove enklave, piše Index.hr

Prihvati notifikacije