Svijet

Azerbajdžan objavio rat u Nagorno-Karabahu, dali ultimatum: "Najmanje je 25 mrtvih"

Ministarstvo odbrane Azerbajdžana objavilo je kako je pokrenulo akciju u regiji Nagorno-Karabah, koja je pod kontrolom Armenije.

FOTO: ICRC
FOTO: ICRC

Riječ je o regiji koja je predmet spora i sukoba već cijeli niz godina.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu. U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti.

Dva susjeda, Azerbajdžan i Armenija, dvaput su zaratila zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. Od decembra Azerbajdžan de facto blokira jedini put u enklavu iz Armenije, poznat kao Lachinski koridor.

“Azerbajdžan je pokrenuo lokalne, ali ograničene protuterorističke mjere usmjerene na napade na vojne ciljeve, rekao je za Al Jazeeru savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Ilhama Alijeva.

Odgovarajući na izvješća o najmanje 23 osobe koje su ranjene, uključujući osmero djece, Hajiyev je rekao: “Azerbajdžanska strana ni na koji način ne gađa civile. Imamo visokoprecizno oružje i unaprijed određene vojne ciljeve”.

No, kaže kako je kolateralna šteta neizbježna jer se civili koriste kao živi štit u spornoj regiji. “Pozivamo sve civile da se udalje od vojnih ciljeva”, kazao je, prenosi Index.hr.

Prihvati notifikacije