Politika

Lagumdžija kontra Komšića: "Moj stav je jasan. Ja da sam se obraćao ne bih rekao nešto tako..."

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija govorio je za N1 o trenutnim razgovorima koji se dešavaju u New Yorku gdje se održava Generalna skupština Vijeća sigurnosti UN-a.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Lagumdžija je istakao da se ne slaže sa navodima Željka Komšića o tome da je Andrej Plenković isti kao Vladimir Putin.

Šta su glavne stvari koje su rečene u UN-u?

-Ovo je najviši skup politički koji se dešava svake godine. Samo ovdje se obraća negdje oko 200 lidera iz cijelog svijeta i jedan veliki broj čelnika međunaronih organizacija. Ovdje ćete imati obraćanja praktično cijelog svijeta. S druge strane, imate još doslovno stotine događaja koji će se dešavati i okupiti ljude iz cijelog svijeta.

Pročitajte još

Također, dešava se veliki broj susreta na marginama održavanja Generalne skupštine UN-a. Također, veliki skup o izazovima pred kojima se svijet nalazi. Tu je sve veći problem nejednakosti, između država koje su blizu jedna drugoj a ipak podijeljene. Trenutno se održava štrajk radnika automobilske industrije, dakle jedna nejednakost koja postaje rak rana svjetske ekonomije, kazao je Lagumdžija.

Dodaje da je pored Joe Bidena, Volodimir Zelenski imao zapaženo izlaganje.

-Zelenski je imao jedno zapaženo izlaganje. Imali smo jedno impresivno izlaganje predsjednika Brazila, dok se Biden osvrnuo na rusku agresiju na Ukrajinu. Govor Zelenskog je bio posvećen važnom pitanju agresije Rusije na Ukrajinu, što je prirodno. Ja sam jučer imao razgovor sa bivšim predsjednikom Slovenije Pahorom, potom Tadićem. Bilo je najviše riječi šta znači za budućnost Evrope taj rat u Ukrajini.

Lagumdžija je kazao da je razgovarao i sa Zoranom Milanovićem.

-Razgovarali smo i o tome, međutim, normalno on je čovjek koji smatra da je to jedna drugačija interpretacija onog što on govori. On kaže da je teško računati da se jedna nuklearna sila može poraziti. Onog trenutka kada su zemlje postale nuklearne supersile one su spremne da se brane do posljednjeg atoma snage. Nemojmo imati iluzija da se jedna sila može poraziti izvana vojno. Ne vjerujem da se rat u Ukrajini može završiti nuklearnom katatklizmom. Ovo je jedna geopolitika u kojoj su svakakve stvari moguće, ali smatram da će se nuklearni rat izbjeći. Nisam optimista da će se završiti brzo. Imajte u vidu da uskoro ulazimo u zimski period, teško je očekivati neke veće vojne operacije. Do proljeća će se stvari malo usporiti.

“To je bio razgovor “bez svjedoka”. I Milanović i ja imamo različite stavove po bitnim pitanjima, kada je u pitanju Dodik i BiH. Nije red da pričam šta govori, ali je pokušao da mi da do znanja da je čovjek koji ne želi da ruši BiH, da su njegovi ciljevi slični našim. Ali način na koji on to radi, očigledno se ne slaže sa našim”, kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija se i osvrnuo na reakcije na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Reakcije su sasvim prirodno bile više u našim medijima. U svakoj zemlji je najveće interesovanje za ono što neko iz vaše države kaže. Bio sam sa našom delegacijom kada je imao izlaganje, i mi smo to izlaganje čuli prvi put. Prošla su vremena, odavno, čini mi se da je Radmanović kada je bio u Predjsedništvu imao izlaganje.. Komšić danas nije rekao ništa novo što nije govorio posljednjih mjeseci. Samo želim da kažem da je bitno da se neke stvari interpretiraju na prirodan način. I ja imam kritike prema određenim potezima Schmidta, ali se plašim da te kritike ne budu kritike institucija. Imao sam vrlo teške razgovore sa nekoliko kolega u posljednje vrijeme, da li BiH treba visoki predstavnik“.

Plenkovića uporedio sa Putinom?

“Evidentno je da Konaković i Komšić nisu usaglašavali izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva.

Osim toga, poznato je i vama kao i meni da je gospodin Bećirović imao vrlo ozbiljne sastanke u Zagrebu sa Plenkovićem i Milanovićem. Konaković je također na tom tragu. Komšić očigledno misli nešto drugo. Ponavljam još jednom to je stav Komšića koji će izazvati još dosta rasprave“, kazao je Lagumdžija.

“Moj stav je jasan. Ja da sam se obraćao ne bih rekao nešto tako”.

Je li vama Plenković kao Putin?

“Ne znam da je Komšić tako rekao, koristio neke alegorije. Ja zastupam politiku koju je usaglasilo Predsjedništvo, ta politika se nije promijenila. Ja zastupam ono u izlaganjima gospodina Bećirovića. Ne, ja ne mislim da je Plenković isti kao Putin i to nije moj stav. Naprotiv. Mislim da postoje ogromne razlike i takvo nešto ne može dobiti moju podršku“.