Svijet

Britanski premijer najavio dvije milijarde dolara za podršku klimatskim projektima

Dodao je da glavni emiteri ugljenika "moraju dramatično ubrzati" ispunjenje obećanja o smanjenju emisije.

FOTO:  EPA-EFE/ANDY RAIN
FOTO: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Rishi Sunak u petak je obećao da će potrošiti dvije milijarde dolara na podršku za čistu energiju i inovacije, javlja Anadolu.

Obraćajući se na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sunak je rekao da se, uprkos pozitivnom napretku, svijet ne kreće dovoljno brzo prema potrebnim ciljevima za suzbijanje klimatskih promjena.

“Klimatska politika je blizu prelomne tačke jer jaz između obećanja i ispunjavanja obećanja podriva kredibilitet. Skrenuli smo s puta” rekao je on.

Dodao je da glavni emiteri ugljenika “moraju dramatično ubrzati” ispunjenje obećanja o smanjenju emisije.

Ponovio je da je Velika Britanija “potpuno posvećena” cilju neto nulte emisije, Pariškom sporazumu, i održavanju cilja ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stepen, dodajući da su rast ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta mogući uz istovremeno smanjenje emisija.

Podsjećajući da je njegova zemlja već najavila 1,6 miliona funti (dvije milijarde dolara) za Green Climate Fund, Sunak je najavio dodatnih 1,6 milijardi funti podrške za čistu energiju i inovacije te za sporazum o šumama iz Glasgowa.

Prihvati notifikacije